Езда на коне пълни с туристи разложкото село Бачево

03 Май 2021 | 11:17
0 коментара
Общество

Конете векове наред са свещени животни в разложкото село Бачево.

Слабостта на местните хора към тези четириноги е факт и днес. Много от домакинствата се грижат за коне, а няколко са базите, които предлагат конна езда на гостите от страната и чужбина. Това никак не е случайно, тъй като конят е на такава почит в населеното място, че съвсем закономерно е „скочил” и в герба на слището. Култът към него идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес.

„За нас конят е всичко. Той е и за хубост, и за удоволствеие, и за работа, и за гордост”, твърдят жители на Бачево. „Имало е дни, в които нямаше хляб за нас, но за конете храна се намираше винаги”, допълва собственик на конна база в Бачево. Почти няма ден, в който дотук да не бият път туристи от Разлог, Банско и целия Пирински край. За да се насладят на ездата на теци благородни животни.

Десетки деца с увреждания също се превръщат в ездачи в селото. Усмивки грейват на детските лица, щом се качват върху конете. Хипотерапията /б.а. терапевтична езда/ помага много на хлапетата за подобряването на състоянието им. Но трябва да се прилага редовно. Има и случаи, в които деца, които не говорят, проговарят след десетина езди, твърдят стопани на конни бази в Бачево./кмета бг/

Добавете Вашия коментар

TOP