Емблемата на Благоевград ансамбъл "Пирин" протестира под прозореца на зам. - кмета Василиса Павлова

18 Август 2020 | 16:15
2 коментара
Общество

Емблемата на Благоевград ансамбъл "Пирин" протестира с песни и хора под прозореца на зам. - кмета Василиса Павлова, предаде репортер на Pirinsko.com

В причина, за иначе интелигентния протест на културните дейци се превърна напускането на главния художествен ръководител на ансамбъла Данислав Кехайов, както и в знак на подкрепа към хореографа Мирослав Димитров и диригента на оркестъра и хора Стоимен Добрев.

Музикантите, певците и танцьорите на ансамбъл "Пирин" са изключително притеснени от решението на Кехайов да напусне и настояват за неговото оставане на поста, както и запазване на цялото ръководство. 

Днес, протестиращите депозираха и подписка в подкрепа на Кехайов, Мирослав Димитров и Стоимен Добрев в деловодството на община Благоевград, като се заканиха протеста им да продължи в настоящия вариант докато е нужно и докато исканията им не бъдат чути.

Източници на медията ни информипраха , че с "любезното" съдействие на зам. кемта по хуманитарните дейност на община Благоевград Василиса Павлова на мястото на напусналия вече Данислав Кехайов се готви да седне прибилженият до нея Петьо Кръстев, от който пък се очаква смяна на цяото ръководство на ансамбъла.

"Това в случая е най - притеснителното, не искаме друг ръководител, нито пък друго ръководство", категорични са културните дейци от ансмбъл "Пирин".

Мария Янева танцьорка: „За да подкрепим нашите ръководители, за първи път в историята на ансамбъл „Пирин“ се случва да махат главния художествен ръководител и да се стигне до там и да пипнат и ръководителите на отделните звена. Не може след толкова години стиковка, и в един момент всеки път, когато се смени кмета да ни сменят нашите ръководители, ок може би имат някакви проблеми по между си, това си е техен проблем, но да не пипат ансамбъла просто, защото нашите ръководители са толкова години със нас , познават ни, познават материала и мисля, че заслужават, защото са достойни хора да ги подкрепим, затова сме тук, искаме да им кажем, че сме с тях зад тях и те да бъдат заедно с нас. Ще се опитаме просто да обясним на кмета, просто на цяла България, че това е ръководството, с което искаме да работим. Ние сме зад тези хора, зад диригент Стоимен Добрев, зад хореограф Мирослав Димитров, ние сме заедно тях просто, защото работим спокойно, пресечка когато има екип и работим спокойно е много по-добре, отколкото да има постоянно брожение, а ние сме работили с въпросния господин и никак не ние спокойно и не искаме това да се случва", каза тя.

Припомняме, че преди дни Данислав Кехайов подаде заявление, че иска да бъде освободен от поста от 17 август.

Той бе спуснат като „парашутист” начело на ансамбъла през 2014 г., дойде от ансамбъл „Тракия”, където до оня момент бе един от солистите. До идването му в Благоевград мястото заемаше Петьо Кръстев, който оглави ансамбъла след напускането на Димитър Христов. Петьо Кръстев бе назначен като диригент на оркестъра в ансамбъл „Пирин” от емблематичния му ръководител проф. Кирил Стефанов и до напускането си през 2018 г. бе натрупал малко над 18 г. стаж в него.

От ноември м.г. до началото на пандемията в средата на март на няколко пъти кметът инж. Румен Томов повдига темата за ансамбъл „Пирин” покрай липсата на турнета и нова програма. Годишната издръжка на състава от 83-ма души е 1,5 млн. лв. от общинския бюджет. Кехайов явно е разбрал, че не може да покрие очакванията на новото общинско ръководство и е решил сам да си тръгне. Не е ясно дали ще го последват и хората от екипа му – диригентът и хореографът, които бяха назначени по време на управлението му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добавени коментари

Анонимен публикува:
18 Август 2020 | 19:20
Не разбирам позицията на тази малка част от артистите от ансамбъла, доколкото разбрах Кехайов сам е решил да напусне ансамбъла и то много отдавна!! Относно новите програми ,които сътвориха сегашните ръководители искам да кажа ,че не приличат на това ,което сме свикнали да наблюдаваме от големия ансамбъл Пирин! Нито като замисъл подхождат, нито като стил. Мисля ,че е нужна промяна за по добро..
Оставка публикува:
18 Август 2020 | 17:04
Васи паф оставка

Добавете Вашия коментар

TOP