До 5 г. затвор и глоба до 50 000лв. за неспазване на карантина

13 Март 2020 | 17:51
0 коментара
Общество

До 5 години лишаване от свобода и глоби от 10 000 до 50 000 лв. за хора, които не спазват мерките или правилата по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение със смърт и случаи.

Това обяви председателката на правна комисия в НС Анна Александрова. 

Ако е извън обхвата на гореизброените глобите ще са от 1000 до 10 000ЛВ. и затвор до 3г. "Смятаме, че с увеличените санкции ще дадем възможност на всички, хора да спазват нормативната база и да имат отговорността да пазят всички хора",каза тя и добави, че само с отговорно отношение ще се справим с кризата. Тя уточни, че законопроекта е подкрепен от всички членове на правната комисия и няма да има предложения между двете четения и зареди това ще бъде гласувано и на второ четене. 

При евентуални сигнали щяла да се сезира прокуратурата. 

Председателката на здравна комедия в НС Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви от своя страна, че мерките включват забрана за влизане в страната на други граждани в случай н аобявно бедствено положение. 

Контактните лица, които са носители на заразата пък ще бъдат глобявани в размер на 5000 лв, ако откажат задължителна изолация. 

По думите й се е наложило да се направи и промяна в Закона за обществените поръчки, ако имало изчерпване на консумативи за медицинските заведения и те са във връзка с противоепидимичните мерки да не се провеждат обществени поръчки за да се набавят по бързо. 

Тя каза, че единодушно било приети от присъстващите в комисията. По думите й очакват и друфги предложения от министерствата, защоти от НС било изотено писмо до министрите да се представят мерки, които касаят отделните министерства, които са свързани със законодателни промени. Срокът е бил до понеделник.

По думите й мерките, които се приемат днес са мерките, които са необходими на този етап.

Тя каза още, че ще има разяснявне на заповедта на Ананиев, както и, че очакват от МЗ при необходимост да въведат нови промени, които да касаят здравната система.

Промените бяха приети и в пленарна зала на първо и второ четене. 

Добавете Вашия коментар

TOP