Днес отбелязваме Световния ден на здравето - професионалния празник на медицинските работници

07 Април 2021 | 10:04
0 коментара
Общество

Смисълът, който изпълва днешния 7 април няма как да бъде извън контекста на епидемията, която преживяхме и продължаваме да преживяваме и в настоящия момент.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на здравето - професионалния празник на медицинските работници, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Миналата година 7 април беше отбелязан с тревога от това какво ни очаква. Току-що в Европа беше навлязло това бедствие. Тази година вече можем да посрещнем тази дата с различни смесени чувства. От една страна можем да се гордеем, че знаем много повече за вируса. Можем да се гордеем, че сравнително успешно и добре българските медици се справиха с предизвикателството“, заяви д-р Маджаров и отбеляза, че много негови колеги са изгубили живота си.

„Над 130 лекари загубиха живота си по време на изпълнение на служебния си дълг в борбата с този коронавирус. Ние лекарите не можехме да се скрием по домовете си и да се изолираме, защото точно нашето задължение е да работим в кабинетите си. Това неимоверно повишава опасността от заразяване. Така се случи, много колеги се заразиха, а някои от тях загинаха. Така посрещаме днешния 7 април“, посочи д-р Маджаров.

Той уточни, че от Българския лекарски съюз са обявили инициатива за едноминутно мълчание.

„Ще отдадем почит и с включване на сирени на линейки в цялата страна пред лечебните заведения. Разпространихме този призив и се надявам да се включат масово колегите в тази инициатива, защото лекарите, които загубиха живота си, го заслужават“, подчерта д-р Маджаров.

„Други инициативи не мисля, че е редно да правим в условията на пандемия. Наистина не е време за празненства, а е по-скоро време за равносметка“, заяви д-р Иван Маджаров.

Добавете Вашия коментар

TOP