Днес отбелязваме Световния ден на пчелите

20 Май 2023 | 09:09
0 коментара
Общество
България
Днес отбелязваме Световния ден на пчелите
На 20 май отбелязваме Световния ден на пчелите и всички опрашители, които през последните няколко години са изправени пред сериозна заплаха от изчезване. Заради неправилното използване на пестициди и в България има райони ,в които смъртността на пчелите достига до 20%.

Хората познават пчелите като производители на мед и други полезни пчелни продукти. Всъщност, тяхната основна биологична значимост не се ограничава само до това. Те опрашват огромна част от растенията. И без тях много от плодовете, зеленчуците и цветята нямаше да съществуват.

 

През 2002 г. са загинали около 30% от пчелните семейства в Централна Европа, а през 2007 г. – около 70% от тези в САЩ. Този световен феномен е познат под наименованието – синдром на празния кошер.

 

За последните 5 години смъртността на медоносните пчели в Европа варира от 10% до над 30%.

 

България, според проф. Евгения Иванова от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", не е сред най-засегнатите страни, но това е относително, защото за периода 2017–2022 г. загубите на територията ѝ нарастват от 2 до 19%, допълва експертът. И предупреждава, че липсата на усилия за опазване на пчелите ще се отрази пагубно на биоразнообразието и на селскостопанската продукция, защото е доказано, че 1/3 от хранителните запаси на човечеството зависи от пчелното опрашване.снимка:Факти бг

Добавете Вашия коментар

TOP