Днес отбелязваме 144 години от Шипченската епопея

21 Август 2021 | 08:22
0 коментара
Общество

Днес отбелязваме 144 години от героичната отбрана на старопланинския проход под връх Шипка, останала в историята като Шипченската епопея. В честванията ще участва президентът Румен Радев. 

В 12.00 часа президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка.

Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини.

В 12.20 часа Румен Радев ще произнесе слово, след което ще поднесе венец на Паметника на Свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите герои за свободата на България. От 16.20 часа президентът Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище „Д.П.Сивков – 1870”.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 г.

Малобройния руско-български отряд под командването на генерал-майор Николай Столетов, наброяващ около 7500 души успява да спре превъзхождащата го многократно по численост армия на Сюлейман паша (около 27 хил. души и резерв от 10 хил.) и да не ѝ позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Оценявайки бойните качества, проявени от Българското опълчение, неговият командир генерал-майор Николай Столетов в телеграма до началника на Полевия щаб генерал-лейтенант Артур Непокойчицки заявява:

„Що се отнася до българите, то не ще се уплашат дори ако ги изразходваме до последния човек”.

Основният камък на Паметника на Свободата на връх Шипка е положен на 26 август 1922 г., а монументът е завършен през 1930 г.

На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола” е тържествено открит от цар Борис III.

Висок е 31,5 метра и към него водят 890 стъпала.

Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

Добавете Вашия коментар

TOP