Диетолог: По време на пости можем да се храним здравословно и пълноценно

02 Март 2020 | 12:58
0 коментара
Любопитно

По време на пости е възможно да се храним здравословно и пълноценно. 

Това каза в интервю за „Фокус“ Мария Русинова, специалист по хранене и диететика. Тя уточни, че са изключени храните от животински произход - месо, мляко, яйца и животински мазнини.

„През този период, ако искаме да си набавим всички необходими аминокиселини, които нашият организъм не може да синтезира, трябва да комбинираме зърнени и бобови храни. Зърнените храни са продуктите на основата на пшеница – тестени изделия и хляб, а също така ориз, булгур, киноа и просо. Бобовите култури са боб, леща, грах, нахут и соя. Ако комбинираме зърнени и бобови култури, ще можем да си набавим всички незаменими аминокиселини, които се съдържат в месото. Освен това по време на пости, доколкото знам, Църквата допуска да се консумират морски дарове, миди, ракообразни, охлюви и други, които са източник на пълноценни протеини. Останалите продукти, които се консумират по време на пости, са зеленчуци под всякаква форма – сурови салати или сготвени постни ястия. Също така е добре да се приемат ядки и семена. Те могат да се консумират и под формата на т. нар. „тахани“, които представляват смлени ядки под формата на паста. Гъбите също се включват в менюто по време на пости“, каза Русинова.

Специалистът отбеляза, че постите се препоръчват за здрави хора без тежки хронични заболявания.

Започват Великите пости

„При здрави хора няма никакъв проблем да се спазват, дори е добре да бъдат ограничени месото и месните продукти за определен период от време. При динамичния начин на живот, който водим, ако се почувствате изморени и не достатъчно тонизирани заради липсата на месо и месни продукти, може постите да се спазват за по-кратък период от време – само в началото и в края по 5 - 7 дни. Това е въпрос на избор, но ако човек е здрав, няма никакъв проблем в спазването на пости, защото нашата диета е прекалено наситена с животински продукти. Храним се с месо всеки ден, понякога даже повече от веднъж на ден. В препоръките за здравословно хранене пише, че е хубаво да консумираме месо 3-4 пъти в седмицата, тоест препоръчва се поне два пъти в седмицата да хапваме риба и поне 1-2 дни да бъдат постни“, посочи Мария Русинова.

Тя допълни, че в някои дни може да се консумира риба, така че не би било натоварващо и нездравословно да се спазват пости.

Добавете Вашия коментар

TOP