Църквата Св. св. Константин и Елена в Струмяни посреща днешния празник обновена след природно бедствие

21 Май 2023 | 08:01
0 коментара
Общество
Благоевград
Църквата Св. св. Константин и Елена в Струмяни посреща днешния празник обновена след природно бедствие

За по-малко от година най-големият храм в Струмяни – църквата „Св. св. Константин и Елена“, вече е с ремонтиран покрив, след като преди година буря отнесе около 300 керемиди и над половината от покритието на купола на около 200 метра разстояние. 

На днешния празник в църквата ще бъдат почетени светците Константин и Елена, които са покровители на храма, като ще бъде отбелязана 30-годишнината от първата копка за изграждането на най-голямата църква в Струмяни и направената през изтеклата година реновация на храма, каза за БТА председателят на църковното настоятелство Георги Фильов. 

След лятната буря, нанесла сериозни щети по църквата, с решение на Общински съвет – Струмяни са преведени 10 хиляди лева от общинския бюджет за 2022 г., а тази година към тях са прибавени още 25 хиляди лева, отново от общината, посочи Георги Фильов. Наред с това в кампанията по събиране на средства са се включили десетки местни хора със суми, спрямо възможностите им. „Хората се включиха активно, макар и беднички, селски район, но дори и бабички със социална пенсия, може да са 20-30 лева, всеки е заделил по нещо, за да може да помогне“, каза още председателят на църковното настоятелство към храма. По-големите дарения достигат до 500 лева, допълни той. 

Със средствата, отпуснати от общинския бюджет и събрани от дарения, е направен основен ремонт на покривната конструкция. Преди години, когато е изграждан храмът, вероятно поради липса на средства, покривът не е изпълнен по съвременните изисквания, а керемидите са били втора употреба, разказа Георги Фильов. След ремонта храмът има изцяло обновена покривна конструкция, с нови материали.

Със средствата, останали след ремонта на покрива, е обновена и външната облицовка на храма със силиконова мазилка. „Вече сме на 99 процента готови, остава вече оттук насетне след нас поколението да поддържа и каквото може вече да подновява някои неща по черквата“, каза още председателят на църковното настоятелство. 

Днешният храмов празник ще бъде отбелязан с празнична литургия, а от 12 часа ще бъде осветен курбан за здраве и благоденствие. Празничният ден ще продължи с фолклорна програма, съобщиха от Община Струмяни. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP