COVID-19 набира скорост в Благоевград! Лекарка в лабораторията за PCR тестове в МБАЛ се разболя от преумора

25 Юли 2020 | 11:09
0 коментара
Общество

Едната лекарка в лабораторията за PCR тестове в МБАЛ се разболя от преумора, управителят на онкоболницата д-р Георгиев изрази готовност да се включи в екипа до възстановяването й.

4-ма пациенти с коронавирус са приети за лечение в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, бившия Тубдиспансер, в Благоевград. Пациентите – две жени и двама мъже, са с двустранни пневмонии вследствие на ковидинфекцията, като състоянието им е средно тежко, заяви управителят на общинското лечебно заведение
д-р Петър Георгиев. Двама от болните са от село Долно Осеново, община Симитли, а други двама от Гоце Делчев. Те са изолирани в отделни стаи, но ако се стигне до завишаване на болните, ще се настаняват и по двама, като капацитетът за прием на болни с усложнения от Ковид-19 е от 10 легла. Трима заразени с коронавирус от село Долно Осеново има приети за лечение и във вътрешно и инфекциозно отделения на МБАЛ – Благоевград, като капацитетът на леглата е запълнен, като се поддържа една постоянна висока бройка, която вчера достигна до 27 човека.

16 са болните в инфекциозно, 10 във вътрешно и 1 в интензивно отделение. 14 души с коронавирус се лекуват в урологията на частната болница ПУЛС, което бе трансформирано като Ковид отделение. Увеличението на броя на заразените с коронавирус бе обсъдено на последното заседание на Общинския кризисен щаб. Инфекцията се предава дифузно, категоричен е зам. шефът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов, който е представил актуална справка за броя на хоспитализираните пациенти и е настоял за повече колегиално отношение и споделяне на отговорността между всички болници, тъй като ситуацията е тежка и лекарите, и медсестрите изнемогват. На срещата е било решено, че трябва да има координация при приема на съмнителни пациенти в Спешен център и спешно приемно отделение, които след като преминат през рентгенографски изследвания, да бъдат насочвани за хоспитализация в трите болници -държавната, частната и общинския Тубдиспансер.

Общинският кризисен щаб е взел решение да се поднови масовата дезинфекция по линиите на градския транспорт, паркове, градини и обществени места от общинска фирма “Биострой“.

За последното денонощие новите случаи в Благоевградска област на коронавирус са 34, като от тях 11 са в Благоевград, 4 в Петрич, по 3 в Гоце Делчев, Сандански, Разлог и Гърмен, 2 в Симитли и 1 в Хаджидимово, Кресна, Струмяни, Белица и Сатовча. В клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград, в която от два месеца активно се правят изследвания за коронавирус на апарата за PCR тестове, който бе дарен от депутата Делян Пеевски, една от двете лекарки се разболя от изтощение и умора, няма и лаборанти, тъй като се страхуват да не се заразят.

Управителят на онкоболницита „Св.Мина“ д-р Георги Георгиев, който е патоанатом, заяви пред „Струма“, че е готов да се включи и той при правенето на PCR тестовете в клиниката до излекуването и завръщането на колежката му./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP