Чудо! Нямо дете проговори на поход за светеца Иван Рилски

29 Юли 2019 | 15:39
0 коментара
Любопитно

Дай вода, мамо, казало 7-годишното момиченце

Нямо дете проговори по време на поклонническия пешеходен поход "Светият път", научи "България Днес".

Момиченцето се казва Ива (б.р. - името е променено) и е на 7 години от град Пещера. По стъпките на светеца Иван Рилски е тръгнало с родителите и баба си. Детенцето няма заболявания, чува добре, но "не иска да говори", споделят близките му.

"Не се е случило нищо конкретно, не е имала уплах. Ива знае буквите, смята и може да пише, когато й диктуваме с баща й, но просто не говори", казва Радка, майката, дала идеята за похода на семейството.

Чудото се случило по време на третия етап по пътя - Луковит - Враца - Черепиш. Както всички вървели по дългия път, измореното момиченце изведнъж промълвило: "Дай ми вода, мамо", при което процесията спряла, а част от присъстващите се разплакали от умиление. Почнали да прегръщат детето.

"След това тя каза още няколко думи, но със сигурност с нея ще работи психолог, както вече ни посъветваха. Чудо е, че свети Иван Рилски ни помогна, доста се молихме това да се случи", споделиха близките на детето.

Поклонническият пешеходен поход "Светият път" започна от 30 юни и е до 31 юли. Той за първи път преминава през маршрут максимално близък до пътя на пренасяне мощите на свети Йван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир. Походът се организира за отбелязване по достоен начин 550-годишнината от връщане мощите на свети Йван Рилски в Рилската света обител. Лично патриарх Неофит е дал благословение за поклонническото пътуване.

След получаване чудодейните мощи на свети Йван Рилски в Търново участниците изминават пътя от старата българска столица през град Никопол, манастира "Св. Георги" при гр. Плевен, Садовския манастир при с. Садовец, Карлуковския манастир, Долнобешовския манастир, Тържишкия манастир, манастира "Св. Йоан Пусти" при гр. Враца, Черепишкия манастир, Курилския манастир "Св. Йоан Рилски" при гр. Нови Искър, ротондата "Св. Георги" в София, Кладнишкия манастир, посрещнати тържествено при днешния гр. Дупница и гр. Рила и достигат метоха "Орлица" и Рилската света обител. Там са посрещнати радушно, като денят на връщане мощите на Рилския чудотворец се превръща в един от празничните дни в православния ни календар.

И друг път свети Иван Рилски е помагал на миряните, обърнали се към него с искрени молитви. На чудо присъствала и баба Недялка, която живее в близкото до Рилския манастир село Стоб. И тя също се включила в похода.

"Беше преди години, когато момчето на мои близки се бореше за живота. Беше се давило в язовир, но го бяха спасили. Жив беше, но в дробовете му имаше тиня. Предстоеше му операция и аз дойдох да се моля пред мощите на свети Иван да го вземе под покровителството си. Докато аз съм се молела, младежът бил на операционната, вече приспан. И тъкмо да го оперират, неземна светлина се явила над него и спряла ръката на доктора. Той също разбрал, че се случва нещо странно, и отменил операцията. Когато младежът дошъл на себе си, на темето му косата била опадала под формата на кръст. После го оперираха в Германия и се оправи, но аз забравих да дойда да благодаря на свети Иван. Дойдох след време за неговото успение. Беше пълно с народ и аз застанах на опашката. Изведнъж нещо сякаш ме повдигна от земята, хората около мен се отдръпнаха и аз се озовах пред саркофага с мощите на светията. Не зная колко време прекарах в молитва, но като дойдох на себе си, ми беше леко и светло и си тръгнах по живо, по здраво. Оттогава идвам винаги на 18 август, когато отдаваме почит на Иван Рилски в манастира. Чудесата му са безбройни и само вярата може да ни направи добри и силни да понесем земните си страдания", споделя възрастната жена.

"Честити сме, че имаме такъв небесен покровител като свети Иван Рилски, който ни дава светъл пример на истински християнски живот и любов към вярата и отечеството", казва и патриарх Неофит в обръщението, което и тази година ще направи на 18 август, като ще оглави празничната света литургия в храма.

При болест се прави служба пред мощите му

На 18 август Българската православна църква отбелязва смъртта (Успението) на свети Йван Рилски, една от най-големите фигури на Средновековието, оказала влияние върху целия източноправославен свят. Свети Иван Рилски, наричан още преподобни Иван Рилски Чудотворец, е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и за най-популярния български народен светец лечител, основател на Рилския манастир през Х век. Народната медицина препоръчва при продължителна болест да се направи служба пред мощите на светеца в Рилския манастир.

В края на живота си св. Иван Рилски съставил своя "Завет" - уникален документ, от който са познати четири преписа, един от които и понастоящем е изложен в музея на Рилския манастир. В него светецът завещава на хората да съхранят вярата си непорочна от "всякакво зломислие" и да се пазят от "сребролюбивата змия", "защото сребролюбието е корен на всички злини". В Завета още се казва: "Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях.

Добавете Вашия коментар

TOP