Частните школи в Благоевград се оплакаха от липса на диалог с Василиса Павлова, плашат с бойкот общинските събития

09 Февруари 2021 | 07:55
3 коментара
Общество

Частни школи, които творят и създават култура, за пореден път изразиха своето недоволство от отношението на ръководството на отдел „Култура” в Община Благоевград.

Техни представители вчера дадоха нарочен брифинг, на който поставиха своите искания към ресорния зам.-кмет Василиса Павлова. Те се надяват чрез медиите техният глас да бъде чут, тъй като през последната година, по думите им, липсва диалог между двете страни. Затова ще бъде регистрирано Сдружение на частните школи, независимите артисти, физическите и юридическите лица, които правят култура в Благоевград. По този начин вярват, че ще отстояват по-успешно своите позиции и ще защитават дейността си.     

„Причината, поради която се събрахме, е, меко казано, неадекватното отношение на отдел „Култура” в Общината спрямо частните школи и свободните артисти на града. Липсва всякаква комуникация, работи се избираемо, без да има визия за бъдещето, без културен календар. Успешният фонд „Култура”, който подпомагаше хора като нас, беше съсипан поради незнанието на ресорния зам.-кмет”, заяви Бранимир Митов, собственик на частната школа „Ер малък” и създател на един от най-успешните детски театрални фестивали у нас – „Талантино”.

Той смята, че има тенденциозно деление на децата на Благоевград – на такива, които са в частни школи, и такива, които посещават общинските школи. Припомни, че бяха съсипани редица устойчиви културни събития в областния център, беше направен опит да се открадне част от тези събития без тяхното съгласие.

„Имаме нужда от много неща и тъй като липсва комуникация между нас и отдел „Култура”, затова се събрахме на тази пресконференция, за да кажем какво искаме. Защото, ако се срещнем с ресорния зам.-кмет, той просто ще ни гледи и ще се усмихва”, каза още Митов.

Той и колегите му бяха категорични, че не става въпрос само за търсене на пари и липса на финансова подкрепа, а най-вече за липсата на отношение от страна на ресорния зам.-кмет към тяхната дейност. Те настояват да се преразгледа начинът за ползване на залите в областния център, репетиционните помещения и всички пространства, в които може да се прави култура и изкуство. Те са съгласни да плащат наем, но в разумни граници да са цените. Една година вече, откакто културният отдел има ново ръководство, но не е показано никакво отношение към частните школи, а във всяка от тях се обучават по 50-60 малчугани.

Цвети Съботинова от Музикално училище „Престо” разказа за едногодишната си безплодна комуникация със зам.-кмета Василиса Павлова, за да получи правото да ползва общинско помещение под наем, тъй като от 1 година школата няма къде да репетира. Тя се помоли публично отдел „Култура” да подкрепи не само нея, но и останалите частни школи, защото в тях ходят децата на Благоевград. Според нея частните школи няма как да се издържат само от таксите, без да получават минимална финансова подкрепа от Общината. Много трудно се намират рекламодатели в това трудно време, което принуждава школите да разчитат на помощ от родителите, което не е честно и не може да продължава до безкрай.

„Искам конкретен отговор защо Община Благоевград не може да предостави помещение на Музикално училище „Престо”, попита за пореден път Цвети Съботинова. Тя подчерта, че 18 от децата на „Престо” участват на полуфиналите на предаването „България търси таланти”, а им се налага да репетират у дома.

„Има предложение от кмета на Благоевград за разглеждане на сесия за ползването на Общински зали и  пространства за култура. Тъй като това касае всички нас, които сме тук, призовавам Общинския съвет да не приема това предложение за изменение на Наредбата. Никой не е разговарял с нас, не сме поканени, за да чуят нашето мнение. Това, което предлага кметът, е популизъм, уж наполовина намаляване на наемите, а всъщнот, ако направим една сметка, едно събитие започва от 600 лева нагоре. Извинявайте, но никой от нас не може да си позволи да плаща такива наеми”, изтъкна Бранимир Митов.

Деси Петачка от Клуб по спортни танци „Импулс” също се оплака от липсата на чуваемост от културния отдел за проблемите на гилдията. Тя тегли заеми, за да осигури участие на нейните деца в различни състезания и събития. „Имам трикратни шампиони на България, искам Общинска зала за репетиции на децата”, каза Петачка. Но отговорът е бил, че не може да й предоставят такава зала.

Иван Кацарски, създател на фестивала „Джумая фест”, също наблегна на факта, че от новото управление на Общината за повече от една година никой не ги е потърсил. Миналата година през пролетта той взел думата пред Общинския съвет и предрекъл, че в града местни фирми няма да правят културни събития, а всичко ще бъде възложено чрез обществени поръчки на софийски фирми, промоутъри, тъй като така се задават критериите, че няма как благоевградска фирма да участва.

„Първото събитие, 70 000 лва за джаз фестивал, беше „добро начало”. Това беше голям срам, голям смях. Аз го изгледах, защото все пак бяха дадени 70 000 лева за това събитие. Бях като ВИП персона на първия ред, защото нямаше хора. Но това са пари от благоевградските данъкоплатци. След това излезе обществената поръчка за 400 000 лева пак на софийски промоутър, добре е, че имаше обжалване, та тези пари не изтекоха от джоба на благоевградчани”, каза още той.

И разкри, че когато се организират събития от софийски фирми, те взимат парите 100%, а Общината им предоставя сцената, която също струва пари. Когато благоевградчани правят събития, те си плащат за сцената. А на софийските промоутъри Общината им предоставя всичко. Те си харчат парите, те си организират кентъринги и всички пари отиват в София. За Благоевград остава, че стотина човека са гледали джаз фест.

„Същото щеше да стане и с фестивала „Милениум”. Нашата цел е, когато се прави едно културно събитие, максимално да бъдат ангажирани хора от Благоевград”, допълни Иван Кацарски.   

Накрая всички представители на частните школи и свободните артисти се зарекоха, че продължи ли неглижирането от страна на Общината на тяхната дейност, то те ще бъдат принудени да правят култура извън Благоевград, а от това ще загубят всички, но най-вече децата на града. Предупредиха, че няма да участват в събития на Общината, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

източник: Илинденпрес

Добавени коментари

Общината публикува:
09 Февруари 2021 | 08:52
Васи Пав е подчинена само на директора на училището в струмско. Обърнете се към него за съдействие.
довиждане васи паф публикува:
09 Февруари 2021 | 08:05
томов томов магарешкия ти инат и васи паф те сринаха . любен милев за сега е най еродиран поне започва да пие по малак от обед . а ясен не е спирал горкия.
#небъдинеграмотен+ публикува:
09 Февруари 2021 | 07:59
зам.-кмет !!! Така ли се пише, бе хора!!! Научете я тази граматика ....

Добавете Вашия коментар

TOP