Българинът намалява хляб, месо и сирене , но харчи повече за дрехи и развлечения

16 Август 2023 | 10:15
0 коментара
Бизнес
България
Българинът намалява хляб, месо и сирене , но харчи повече за дрехи и развлечения

Инфлацията, която достигна пика си у нас през първото тримесечие на годината, се е отразила на потребителските навици на българина. За второто тримесечие на 2023 г. НСИ отчита свиване на консумацията на много основни продукти: хляб, месо, кисело мляко, сирене, олио, зеленчуци, захар. В същото време хората у нас леко разхлабват колана за разходи за развлечения и за дрехи и обувки, показват данните, публикувани във вторник.

През второто тримесечие на 2023 г. най-съществено е намалена консумацията на хляб и тестени изделия - от 18,9 кг на човек за тримесечие през 2022-а на 17,7 кг сега. Потреблението на кисело мляко намалява от 7,4 на 6,8 кг на човек, а при останалите продукти свиването е по-малко но все пак забележимо. Увеличава се консумацията на месни произведения, плодове и прясно мляко но съвсем малко. 

Свиването на потреблението на храни не означава, че българинът плаща по-малко за тях,дори напротив. Заради инфлацията разходите за храна и безалкохолни напитки от 612 лв. на човек през второто тримесечие на миналата година се увеличават на 738 лв. през второто тримесечие на тази, т.е. се вдигат с 20,6% за една година.

Поскъпването на алкохола и цигарите е довело до увеличаване на разходите за тях от 78 лв. м.г. на 95 лв. през периода април-юни 2023 г. Но заради увеличаването и на останалите разходи делът на алкохола и цигарите си остава все 4%, а на храна дори намалява леко – от 31,2% миналата година на 31% през тази. Това обаче продължава да е най-високият дял на разходите за храна в целия Европейски съюз.

Но разходите на българина за свободно време, културен отдих и образование е увеличават от 72 на 110 лв. в рамките на една година, т.е. с 52,1%.

Разходите за облекла и обувки също нарастват много - с 25,3%, от 68 лв. на човек на тримесечие през 2022-а на 85 лв. за същия период на тази година.

Съществени са и продължават да нарастват също разходите на средния българин за данъци и социални осигуровки. Те са били средно 251 лв. миналата година, а през тази са 348 лв., което прави увеличение с 38,5%. Като дял от общите разходи те са вече 14,7% и надвишават дори разходите му за транспорт и съобщения, които представляват 11,6% от общите.

Заради вдигането на заплатите през второто тримесечие на 2023 г. се прекъсва една постоянна тенденция от последните 2-3 години - доходите от пенсии и социални помощи да се увеличават по-бързо от доходите от заплати. 

Добавете Вашия коментар

TOP