Боровинки срещу стрес и за добро настроение

31 Май 2015 | 10:17
0 коментара
Любопитно
Боровинки срещу стрес и за добро настроение

Тъмните боровинки са пълни с витамин C и антиоксиданти, което спомага за намаляване нивото на стреса в организма и за повишаване на доброто настроение.

Малките плодчета с месеста консистенция и кисел вкус са използвани за храна от праисторически времена, а техните лечебни свойства са известни още от Античността.

Те са вкусни, но най-вече полезни.

Намаляват оксидативния стрес и спомагат за поддържане функциите на клетките във физиологични параметри. Това намалява риска от развитие на невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер, забавя процесите свързани със стареенето на мозъка.

Източник: ThinkStock/Guliver

Подобряват паметта, координацията и баланса на процесите в нервната система.

Освен това консумацията им спомага за увеличаване на чувствителността на ретината към светлина и по-лесното адаптиране в тъмнина.

Подобряват и състоянието на малките кръвоносни съдове, като освен това намалят нивото на холестерола в кръвта с 12%, като увеличават концентрацията на високоплътностния „добрия” холестерол.

Неотдавна учени от Тексаския университет откриха, че черната боровинка спомага за изгарянето излишните мазнини, но и потиска раждането на нови мастни клетки, които  натрупват мазнини и повишават апетита.

Ето защо шепа от този ароматен плод или чаша сок от него със сигурност би било не само вкусно, но и полезно допълнение в менюто ни за деня.

Източник: ThinkStock/Guliver

И още полезни храни, с които можем да подобрим настроението си:

Млякото - то успокоява нервите и е допълнителен източник на енергия.

Бадемите - ценен източник на витамините В2 и Е, които засилват имунната система.

Портокалите - специалистите препоръчват редовна консумация на този цитрусов плод, който е истинско находище на витамин С и също моментално навалява стресовото равнище.

Добавете Вашия коментар

TOP