Борисов: Заделяме десетки милиони за ремонти по свлачища и по стари трасета

30 Януари 2021 | 14:14
0 коментара
Общество

Той направи проверка на срутището на път Своге-Ребърково, край село Елисейна

„Заделяме десетки милиони за ремонти по старите трасета, може би над 10 млн. лв. ще отидат за свлачища”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при проверка на срутището на път Своге-Ребърково, край село Елисейна. С него бяха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, регионалният зам.- министър Николай Нанков и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Премиерът обърна внимание на работещите на терен и условията, в които работят. Той уточни, че през нощта не се работи. „Няма смисъл да се рискува човешки живот за ден разлика. Важно е бързо да се разчисти, но при спазване на всички мерки за безопасност“, добави той.

„Почти всяка сряда заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти по старите трасета. За съжаление, такава е природата в България“, заяви премиерът.

„В понеделник най-вероятно министър Христо Терзийски ще свика междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото има подобно свлачище над Благоевград. За него ще са необходими около 4-5 млн. Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят. Може би над 10 млн. лв. ще отидат за ремонти и срутища. Трябват мрежи, чистене“, коментира той.

„Вече искам специално, особено за алпинистите, да има по няколко инструктажа на ден”, каза министър-председателят при проверка на срутището на път Своге-Ребърково, край село Елисейна. 

 

 

„Виждате каква е природата. Трябва се строи и да се оправя максимално бързо. Има обходен път. Надявам се до сряда да стане готов. Вече искам специално, особено за алпинистите, да има по няколко инструктажа на ден. Много е опасно. Всеки, който е добронамерен, може да види в какво състояние са скалите. Може да видят горе момчетата къде работят и в какви условия. Лесно се приказва“, каза още Бойко Борисов.

Той посочи, че по трасето трябва да се чистят камъните между два и три пъти на ден. „Единственият шанс да се предотврати такова нещо е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата. Трябват мрежи. Трябва да облечем скалите, колкото може повече", отбеляза Борисов.

Добавете Вашия коментар

TOP