Борисов и ГЕРБ: Правителството е изхарчило 9 млрд. лв. през декември. Дължи отчет!

04 Януари 2022 | 07:53
0 коментара
Политика
Борисов и ГЕРБ: Правителството е изхарчило 9 млрд. лв. през декември. Дължи отчет!

От ГЕРБ дадоха извънреден брифинг в централата на партията. Темите, които бившите управляващи засегнаха са галопиращите цени на тока, горивата и хранителните продукти, както и актуални политически въпроси.

"Да си пожелаем да сме здрави! Честита Нова година!", започна брифинга бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

“10 месеца промяната продължава, за съжаление - с негативни рекорди и тренд. Промяната доведе до над 9 млрд. лв. разходи само за месец, необосновани. Правителството дължи обяснение за какво са разходвани тези 9 млрд. лв.“, посочи депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Той още веднъж заяви, че за изхарчените пари от страна на правителството, няма обяснение и от ГЕРБ настояват за такова.

 

ЗА КАКВО СА ИЗХАРЧЕНИ 9 МЛРД. ЛЕВА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ?

"Промяната доведе до намаляване използването на фискалния резерв. Аналогията можем да я направим. Желаем отговори, продължаваме да питаме - защо в декември 2021 г. използваните средства, са в този рекорден размер? Правителството на промяната дължи и този отговор", продължи той.

Освен това има и рекорд в дефицита на държавата, изтъкна Иванов.

"Ние сме загрижени от тази промяна, виждаме негативния тренд", подчерта народният представител.

"Мисля, че отговорите на Василев и Петков, са необходими. Българите обедняват, бизнесите фалират и ние призоваваме за спешни мерки за овладяването на галопиращата инфлация. Това не се случва с партии шах", завърши той.

“7,9 млрд. повече събрани, правителството се гордее с тази цифра. Във всяка една стойност, представяна от кабинета, трябва да гледаме детайлите", допълни негов колега. Той изтъкна, че цените за бизнеса, инфлацията за бизнеса, спрямо потребителските цени, е 4 пъти по-голяма.

ИНФЛАЦИЯТА СКАЧА, А МЕРКИТЕ ЛИПСВАТ


"Инфлацията. Забележете - месец март - 0,5%. През април бяха първите избори - 2% инфлация, веднага имаме един скок. За да стигнем през ноември 7,3%, това са данните. Ако погледнем в магазините, можем да си направим сметка дали е 7,3 или много повече. Следва за първи път от Тройната коалиция, от 2008 г., двуцифрена инфлация. Дойде четворната коалиция и се върнахме към двуцифрените числа на инфлацията“, коментира още той.

"Мерките по темата инфлация липсват. Това нещо не го наблюдаваме. Никакви мерки няма, дори и неработещи мерки. Това е за съжаление. Най-зле е ситуацията в енергетиката", завърши той.

ВРЕМЕТО НА ПИАРА МИНА, ТЕЗИ НЯМА ДА ПОСТРОЯТ НИЩО


"Шах може да играе всеки, Нова година е. Не се заяждайте с това. Днешната ни пресконференция беше продиктувана от един анализ във в. "Сега". Той беше мотивиран и точен. Като го разледахме, излязоха тези числа. Времето на пиара отдавна мина, дето се вика, близо година вече те са управляващи. И те не могат, докато бяха министри, да не са виждали тези числа и да не са направили мерки, с които това да се забави, както го правехме ние. 9 млрд. за декември, да не се говори в медиите за това, да не се говори за този рекорден разход... В същото време около 3 млрд. са по доверителни сметки. Да, ние сме го правили, слагахме по 1 млрд. за саниране, за да знаят малките компании, че ще работят и другата година, за да си напазаруват и да им излезе по-евтино. Такава сметка беше и в строителството, за да могат да си купят евтин метал. Аз твърдя, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. При цените на този метал, 60% ще им е всеки договор нагоре? Велоалея няма да направят, чисто обектовно е. Субективно е, че ги е страх, защото ще питаме защо спряхте евтината цена и договори? Защо го направихте? Продължаваме да сме единствени без план за възстановяване. В тази криза на вас не ви прави впечатление. Това са елементарни неща.

Ако ние бяхме на власт, вашите емисии щяха да започват така - първа новина - рекордна смърт, втора - рекордни цени на горивата, провал в бюджета, в плана, нулева година за еврофондовете, няма да има еврозона и то щеше да дойде спортът и времето. Това щяха да бъдат вашите новини, ако управлявахме ние. Нали говорим за свобода на медиите и обективно отразяване? Кое от тези неща ги има във вашите новини?", попита риторично представителите на медиите лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

"Предупредих пенсионерите, че тези хора ще ги излъжат. Обещаваха им 120 лв., дадоха им 60. Излъгаха ли? С тази инфлация просто ще ви ги вземат", продължи Борисов.

 

ПРАВИТЕЛСТВТО КРИЕ ОСТРО ПИСМО ОТ БАКУ

 

"Поколения политици, от президента Първанов, през мене, досега, са водели с азерите прагматична политика. Понеже сега много бързо забравяме, помните, когато с президента Алиев, откривахме Европейските игри в Баку и то във време, когато се бойкотираха игрите. От ЕС бях само аз. По-късно Алиев взе решение и те дадоха пари да направим в Търново доста в археологическите разкопки и подписахме договор, че можем и на друга точка да взимаме азерски газ, за да може по-бързо тя да влиза в България. Чувам, че вече има остро писмо, което се крие. Дали е така, не мога да знам. Нали говорихме за прозрачност? Бих посъветвал, премиерът Петков да възложи на ДАНС и да се намери от кой изтече този договор. Той е политически, много политици сме работили това да се случи. Изобщо не си приписвам цялата заслуга. И ако не се намери виновник, той изтече ден, след като "Булгаргаз" им го предаде на Министерски съвет. Моят прочит е, че след като секретарят на президента реагира така остро, г-н Павлов, който ръководи "Булгаргаз", беше министър в правителството на Радев. Ударът, който се готви или готвят по "Булгаргаз" ме води на размисли, че нещо искат да правят с "Булгаргаз"“, коментира Борисов.

"Няма как икономически, финансов и енергиен министър, да не излизат тези числа, няма как. Юни, юли, август, септември, това не е един месец. Ти, като министър, на монитора, ти излиза всяко едно повишение. Няма как тези хора да не са гледали телевизия или да нямат хора, които да им докладват какво се случва в Европа. Не може всеки ден да се обяснява за кризата Украйна-Русия, Северен поток-2 не работи, газа в Европа отива до 1000 евро, Германия спря ядрени централи, за да те изненада КЕВР. Ако искат да ни го припишат на нас... Иван Иванов е от "Да, България", а "Да, България" е коалиционен партньор.

Сега вече, когато не са изненадани, ще им кажа как се постига тази цена на газа. Правехме срещи с Вучич, Ердоган и Путин, после във Вашингтон с Тръмп, после във Варна, ще им го разкажа как става. Модела за тока ви го показахме този модел. Работодателите излязоха усмихнати от президента, но след два часа Министерски съвет не го приеха", заяви Бойко Борисов.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ ИСКА КЕВР ДА ГО ПИТА ЗА ЦЕНАТА НА ГАЗА. ТОВА Е СКАНДАЛНО!

 

"От 1 януари имаме нова цена на газа. При цена на газа в периода януари-май около 30 лв. Проблемът с това поскъпване е, че то изправя всички топлофикации на газ, пред фалит. Няма компесаторни механизми за топлофикациите и за "Булгаргаз". Никой не мисли за тях. Само за периода януари-март ликвидната криза в "Булгаргаз", ще бъде половин милиард лева. Най-малък е скокът при бензина - 14%. Мерки няма никакви. Вчера имаше интервю на Кирил Петков и съм си взел телефона, за да прочета точно, че решението не е обсъдено с нас. Само това изречение е скандално. Димитър Стоянов, секретарят на президента, се възмути публично. Иван Иванов беше номиниран от "Реформаторския блок". ГЕРБ има само двама от деветте членове на комисията“, взе думата Делян Добрев.

 

ДЕПУТАТЪТ САБРУТЕВ - НОВИЯТ ШЕФ НА КЕВР? ТОЙ НЯМА ДА СЕ СПРАВИ!

"Чувам, че Сабрутев, депутат от промяната, готвят го докрая на януари да стане шеф на КЕВР. Той не може да се справи с тази задача. Това е политическо назначение, за да могат да управляват по начина, по който искат. Искам да попитам - кой изнесе договора с азерите? Договорът, подписан 2013 г., осем години държавата е спазвала клаузата за конфендициалност, а сега се размята по медиите. Другите държави не си показват договорите. Не трябва да се разкриват подробности, които са търговска тайна. Изтичането на този договор не е детска игра. Това застрашава нашата енергийна диверсификация. Някой умишлено ли се опитва да развали отношенията между България и Азербайджан, за да бъде заместен този газ с газ на частни фирми“, продължи Добрев.


Александър Иванов каза още, че язовир "Пазар дере", е източен нарочно. Бойко Борисов го допълни, че е бил направен и опит да се източи язовир над Габрово, но там дежурни младежи на ГЕРБ са осуетили намерението им.

 

КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ ГЛЕДА РАДЕВ НА НОВА ГОДИНА?

"Беше толкова хубава Нова година, тиха, без пиратки, зари, тишина, празнични песни, кой да гледа Радев? Кой нормален човек ще си пусне телевизора и ще го гледа? Никой не го интересува преди 11 години какво е било. Ние даваме графики, това са публични информации. Ето я промяната. Това е графиката. Ето го блатото според Радев, ето я светлата бъднина. В момента нашият газ, който предоговорихме с "Газпром", е по-нисък от този в Европа", каза Борисов в отговор на журналистически въпрос.

Делян Добрев заяви и предупреди, че от няколко месеца, "Булгаргаз", е поставен под непрестанни атаки. "На ЕРП-тата им платиха 100% от разликата и казаха, че докато е мораториума, ще им покрива. А колко покрива на държавния "Булгаргаз"? На него са му необходими 150 млн. на месец. Ако го оставят да фалира, тогава ще го внасят частните фирми, ще го купуват на 200 лв. и ще ни го продават на 250 лв.“, обясни той.

 

ВИДЯХТЕ ЛИ НЯКОЙ ПО ПРАЗНИЦИТЕ СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ?

"Не мисля, че трябва да разводняваме темата. Ние сега информираме и ги караме да питате за тези процеси, да питате дали има писмо от азерите? Аз не съм "Булгаргаз", аз имам връзки в Азербайджан. Спрете това, което се случва, инфлация, цени, спрете схемите. Тези пари огромни отиват в много малък брой хора, те ще станат ясни след един, два, три месеца. Те ще кажат, че нямат договорка, става въпрос за милиарди, не милиони. Тоя ръст през декември, голяма част е отишъл и там. Айде малко да поработим. Всички се правехте на разследващи журналисти, поработете малко. Вие представяте ли си да се вдигне бензинът и нафтата с 50 ст., всяка емисия ще започва с това? С тези темпове ако се харчат парите, без бюджет и планове, ще се превърнем... Длъжни сме като опозиция да предупредим. Ще минат празниците, питахте за здравната криза, нека да ги видим, какво ще направят. Аз се възмутих от това в Холандия. Представям си ако това се случи в Русия, в Китай, какви приказки ще бъдат, какво чудо, аз съм против насилието. Държавата трябва да сложи регулиращи мерки, а не да си играят на зелен сертификат. Видяхте ли по празниците някой със зелен сертификат?", подчерта бившият премиер, обръщайки се отново към медиите.Епицентър.бг

 

 

 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP