Близо 80% от възрастните в ЕС са ваксинирани

27 Декември 2021 | 16:41
0 коментара
Общество
Близо 80 от възрастните в ЕС са ваксинирани

Близо 80 процента от възрастното население в Европейския съюз има поставена ваксина срещу COVID-19. Но Европа се подготвя за нова вълна на пандемията. Заради очакваното бързо разпространение на Омикрон редица страни подготвят нови или въвеждат отново ковид мерки, разчита се на масова ваксинация.

От днес в Австрия заведенията затварят в 22 часа, включително и в новогодишната нощ, съобщава БНР. В някои германски провинции от днес са в сила по-строги ограничения при посещения на заведения, фитнеси, кина и театри – освен зелен сертификат, трябва да се представя и отрицателен резултат от ковид тест. Същите мерки влизат в сила от утре в цяла Германия, след като Омикрон-случаите се увеличиха с 17 процента за последното денонощие.

Франция обсъжда нови мерки, след като здравните власти вече препоръчаха на пълнолетните граждани да си поставят с бустерна доза три месеца след първоначалната ваксинация. Чехия въведе задължителен PCR тест за всички пристигащи, направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването няма да се прилага при пътници, които са с поставена бустерна доза ваксина. И Дания изисква от днес отрицателен резултат от тест, включително и от ваксинираните, но не и от преболедувалите през последната половин година.

В Израел тестова група се подложи на 4-та доза от ваксината срещу COVID-19 в опит да се изпревари скока на инфекциите заради Омикрон. Проучването ще се съсредоточи върху безопасността и върху ефикасността на ваксината за производство на антитела, за да се установи дали е необходима четвърта доза като цяло. Четвъртата игла обаче все още не е одобрена от здравните власти в Израел.

Добавете Вашия коментар

TOP