Близо 2000 заразени с COVID-19

23 Септември 2023 | 10:15
0 коментара
Общество
България
Близо 2000 заразени с COVID-19

Букурещ в изправен пред нова вълна на пандемията заради новите подвидове на коронавируса

Коронавирусът се завърна в Румъния, а здравните власти регистрират около 2000 случая на ден. 

Всъщност COVID не си е отивал от съзнанието, а и от ежедневието на румънците. Дори в най-големите жеги през лятото, когато температурите достигаха 45-46 гадуса, в магазините, в градския транспорт, във фитнес залите дори – можеха да се забележат хора, които носят предпазни маски. Това заяви в ефира на „Събуди се“ кореспондентът на БТА от Букурещ Мартина Ганчева. 

По думите ѝ в страната не се гледа с особено добро око, ако се влезе без предпазна маска в аптека или в болница. 

Увеличението на новите случаи на COVID-19 в Румъния започна отново в средата на юли месец и от август се наблюдава едно непрекъснато ускорение. Най-новите данни на Министерството на здравеопазването на Румъния показват, че в периода от 11 до 17 септември в страната са били регистрирани над 11 200 заразени с коронавируса или това са 4055 случаи повече спрямо предходната седмица. Броят на хоспитализираните в COVID отделенят е 967, като 212 от тях са деца. 18 са смъртните случаи през последната седмица, като 5 от починалите пациенти са били ваксинирани.

Здравните власти коментират, че Румъния е изправена пред нова вълна от коронавирус и причина за това са подвидовете на Омикрон, Ерис и Пирола, които в момента циркулират в Европа. Здравният министър Александро Рафила заяви, че за момента предпазните маски няма да стават задължителни, но са препоръчителни за хората с респираторни заболявания, особено в градския транспорт или в помещения с повече хора.

Добавете Вашия коментар

TOP