Благоевградският бизнесмен Иван Чапов се отказва от концесията за спортен комплекс в Разлог

22 Май 2022 | 13:59
1 коментара
Бизнес
Благоевградският бизнесмен Иван Чапов се отказва от концесията за спортен комплекс в Разлог

Благоевградският бизнесмен Иван Чапов се отказва от 35-годишната концесия, която получи, за строеж на спортен суперкомплекс в Разлог през 2017 г. От името на фирмата си „Хидроенергийна компания“ АД /ХЕК/ на 4 май той е подал молба до Общинския съвет в Разлог съветниците да прекратят договора му. Мотивите, изложени от Чапов, са настъпили форсмажорни обстоятелства – продължилата 2 г. Ковид пандемия, както и завишените в момента цени на строителните материали, които не му позволяват да направи строежа за предложената от самия него сума 29 629 130 лева без ДДС.

Преди 5 г. с нея Чапов спечели обявената от община Разлог концесия в конкуренция със софийския консорциум ДЗЗД „Пирин Спорт”, представляван от Никола Трайков, който бе предложил 20 млн. лв. без ДДС.

Чапов искаше върху 103 дка общинска земя да направи в местността Байова борика най-модерния спортен комплекс в страната, включващ футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и капацитет 2000 места, 4 открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни, още 4  игрища за тенис с размери 18/36 м, 2 за баскетбол с размери 16,50/30 м и 2 за волейбол с размери 13/24 м, мултифункционална спортна зала с капацитет 1500 места, открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси.

Според концесионния договор през първите 5 г. Чапов трябваше да вложи 7 905 000 лв. без ДДС за път към съоръжението, паркинг и ограда. Той плати банковата гаранция от 39 525 лв., направи и еднократното плащане от 10 000 лв., а след третата година трябваше да започне да внася всяка година в хазната на Разлог и таксата от 7000 лв.

Чапов направи първата копка през март 2019 г., като лично Неврокопският митрополит Серафим освети начинанието.

Според източници на „Струма“ от Разлог в момента юристите на общината трескаво преглеждат концесионния договор, за да сметнат какви неустойки да искат за нереализирания комплекс. Все още не е ясно на кой от двата члена в договора, фиксиращи размера на неустойките, ще се спрат юристите.

Според чл. 46 в случай на неизпълнение на инвестиционната програма концесионерът /ХЕК/ дължи на концедента /община Разлог/ неустойка в размер на 20% от размера на предвидените годишни инвестиции, тоест 20% от 7 905 000 лв. за първите 5 г., или 1,58 млн. лв. без ДДС.

Според чл. 49 обаче в случай на пълно неизпълнение на договора концедентът дължи неустойка в размер на 10% от цялата предвидена инвестиция, или 2,96 млн. лв. без ДДС. И в двата случая общината прибира и банковата гаранция от 40 000 лв.

Според ЗМСМА концесионният договор може да бъде прекратен само от ОбС, което е законова недомислица, защото съветниците нямат избор и не могат да принудят концесионера да построи комплекса, след като самият той се отказва. Затова искането на Иван Чапов ще бъде внесено на сесията в края на този месец.

Благоевградският бизнесмен преди 4 г. прекрати и договора си с община Сандански за изграждане на спортен комплекс в санданското село Левуново. Прояви интерес и към концесията на общинския минерален плаж в село Баня, но в последния момент се отказа.

Миналата година Чапов се захвана с пореден проект – квартал с 30 къщи край Разлог върху 35 дка, в близост до луксозния хотелски комплекс „Катарино”, който купи преди няколко години от банка.

Източник: вестник Струма

TOP