Благоевградчанин изпадна в кома след пиянски запой в новогодишната нощ, десетки потърсиха помощ в СПО в града

02 Януари 2018 | 14:09
0 коментара
Общество

Над 10 пациенти, прекалили с алкохола, са обслужени навръх Нова година в спешно отделение на благоевградската болница, сред тях има двама 16-годишни тийнейджъри и 18-годишна девойка, 25-годишен младеж в алкохолна кома е настанен в реанимация.

„40 пациенти потърсиха спешна помощ в първите часове на 2018 година, първият случай е 10 минути след полунощ – двегодишно момиченце с усложнение от вирусна инфекция”, каза дежурният лекар д-р Димитър Валюков. Ето какво поясни спешният лекар за тежкото дежурство:

„Сред постъпилите в най-тежко състояние е 25-годишен младеж от Благоевград. Той смесил четири вида алкохол, по думите на негов приятел изпил 0,400 литра уиски, после продължил с водка, текила и вино. На място в заведението, където празнувал, му е оказана първа помощ от екип на Спешен център – Благоевград. Инцидентът станал около 03,30 часа, приет е за интензивно лечение в реанимация на благоевградската болница.

Още двама тийнейджъри постъпиха в празничната нощ, единият от тях също погълнал огромни дози уиски, момчето празнувало заедно със свои близки. Според тях алкохолът бил качествен и скъп, но явно е прекалил с количеството. Те веднага го транспортирали с личен превоз до болницата.

Другият тийнейджър също бе приет с остра алкохолна интоксикация, като объркал няколко вида.

18-годишно момиче, прекалило с алкохола, също бе транспортирано с линейка до спешно отделение на благоевградската болница. Състоянието й бе стабилизирано на място, както и на двамата тийнейджъри, след предприети реанимационни действия.

Бездомник, пребит от друг клошар, бе приет в новогодишната нощ. Оказана му бе първа помощ с хирургична обработка на раната на главата, няма установени травми, не е губил съзнание и е освободен.

Сред приетите случаи са и пациенти с обострени гастроентерологични оплаквания – болки и тежест в стомаха, жлъчни възпаления след прием на разнообразна храна, бъбречни кризи. Случаи на усложнения от вирусни инфекции са консултирани със специалисти и настанени за лечение във вътрешно отделение и детско отделение. Обслужен е и мъж с тежък инсулт, който е приет за интензивно лечение в реанимация.

Пострадали от пиротехнически средства няма, както и инциденти с масови сбивания в увеселителни заведение, основният поток от пациенти е с обострени хронични заболявания – сърдечносъдови и други”, заключи д-р Димитър Валюков.

Четирима души са потърсили медицинска помощ в ЦСМП – Разлог през новогодишната нощ, като нито един от тях не е с наранявания от пиротехнически средства. С травми в резултат на инциденти са приети и прегледани трима души: 29-годишен мъж от Разлог, който е бил с рана на главата и травма на гърдите, 31-годишна жена от София с фрактура на ключица и 25-годишен мъж от с. Юруково, община Якоруда, с изгаряния на двете ръце.

В новогодишната нощ е приет и 15-годишен тийнейджър от Благоевград с алкохолно натравяне. След промивка на стомаха е освободен за домашно лечение.

В. "Струма"

Добавете Вашия коментар

TOP