Бизнесменът Иван Чапов с нов проект: Каква е целта му?

16 Юли 2021 | 17:35
0 коментара
Бизнес

Винарна на мястото на конюшните си в благоевградското село Дъбрава иска да направи собственикът на „Хидроенергийна компания“ АД Иван Чапов. Той е поискал от общината разрешение за изработване на Подробен устройствен план – план за застрояване и промяна на предназначението на земята от животновъдна ферма в предприятие за преработка на грозде чрез ферментация и дестилация.

Преди 10-ина години на същото място в с. Дъбрава синът на Иван Чапов – Кирил, с много ентусиазъм се опита да наложи ездата като спорт в региона, като направи конна база и дори учреди спортен клуб, който през последните 4-5 г. отбеляза сериозни успехи. Отскоро обаче базата е опразнена.

„Клубът продължава да съществува, но градът ни няма традиции в тази сфера и особено през последните години почти нямаше желаещи за езда. Няколко пъти обявявахме отворени врати, но интересът бе изключително слаб. Затова решихме да насочим вниманието си в друга посока. Три от конете прибрах в двора на къщата си, другите три са в района около Катарино“, разказа Кирил Чапов.

Фамилията няма лозя, идеята е да изкупуват грозде за бъдещото винопроизводство. В по-далечна перспектива инвеститорът обмисля изграждане на няколко малки къщички, тип вили, в района около винарната, които да се отдават под наем на хора, желаещи да са сред природата, а конете да се разхождат свободно край тях.

Общинският експертен съвет по устройство на територията към община Благоевград е дал одобрението си по искането на Иван Чапов за изработване на ПУП-ПЗ за винарна и е излязъл със становище кметът на Благоевград да внесе предложението за решение в ОбС.

Източник: Вестник Струма

TOP