Бесарабски българи спасяват родния туризъм

30 Август 2017 | 08:09
0 коментара
Бизнес

Чуждестранните работници спасяват туристическия сезон, писаха вестниците преди време.

В хотел „Йо” в курорта „Свети Константин и Елена” работи 22-годишна бесарабска българка като сервитьорка в ресторанта и бара. Олеся Барбарова е от село Стояновка в Южна Молдова.

В 4-хилядното село живеят потомци на етнически българи. Селото носи името на основателя му – Стоян. Поминъкът му е растениевъдство. Тя е учила готварство и сладкарство в близкия голям град, но паралелката й била закрита. Трябвало да пътува всеки ден по 25 километра до друг град, за да продължи образованието си.

Като бесарабска българка и с български паспорт записва да учи същата специалност в Пловдив и тази есен ще бъде във втори курс. Живее в общежитие и получава стипендия от 150 лева. Това лято за пръв път се хваща да работи по нашето Черноморие, но планира да прави същото и през следващите лета.

По думите й още 10-15 нейни сънароднички работят в курорта. В останалата част на годината има планове да заработи „семестриално” в някое от заведенията на Пловдив. Готова е и изобщо да остане в България, ако намери подходяща работа.

„Впечатлена съм изключително от тяхното много скромно поведение, много отговорно към работата поведение”. Това са думите на администраторката на хотела, икономистката Даниела Димитрова за Олеся и другите чужденци, от които има преки впечатления. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP