Асен Балтов: Уволнен! След 21 години работа в "Пирогов"

13 Септември 2021 | 23:44
0 коментара
Общество

Проф. Асен Балтов е уволнен от „Пирогов” в понеделник, съобщи DarikNews.bg. Мотивът за това бил, че новото ръководство на болницата не иска и не може да работи с него.

Самият Балтов написа във Фейсбук емоционално и кратко: "Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!".

Бившият директор на най-голямата спешна болница у нас заяви, че днес е бил първият му работен ден след отсъствие по здравословни проблеми.

 

Хирургът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си Иван Поромански, който му е съобщил, че не може и не иска да работи с него.

 

Проф. Балтов заяви, че смята да си почине до октомври, а след това ще реши как да продължи професионалния си път.

По думите му решението на ръководството е било очаквано от него.

Припомняме, че проф. Асен Балтов беше отстранен от длъжността директор на "Пирогов" през юли, заради разкрития на здравните власти за злоупотреби в болницата. Тогава последваха редица протести на служителите в негова защита.

По-късно проф. Балтов беше приет за лечение в спешната болница заради тежка хипертонична криза, а днес е бил първият му работен ден след прекъсването.

 

Пред bTV самият Балтов заяви, че е научил от медиите за освобождаването си от поста. По думите му нито една от причините, посочени за неговото уволнение, не е доказана. Цитираната причина е, че след извършена проверка са установени неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лева.

„Категорично смятам, че имаше един сценарий, който се развиваше още в началото, когато Кацаров взе поста“, заяви Балтов.

 

За това, че проф. Балтов е дисциплинарно уволнен в качеството си на заемащ длъжността „лекар, ортопедия и травматология“ в Първа клиника по ортопедия и травматология, потвърдиха и от "Пирогов". Днес проф. д-р Балтов е бил за първи път на работа след двумесечен отпуск по болест, посочват от здравното заведение.

"Подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бе запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата. Същата служителят отказа да приеме. Съгласно българското законодателство, всяко лице, което счита, че правата му са нарушени, има възможност да ги защити по съдебен ред", се казва още в съобщението на "Пирогов", разпространено до медиите.

Информация за уволнението на проф. Балтов обаче не е постъпвала в здравното министерство, посочват оттам.

"Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански", се казва в съобщението на МЗ.
 

 

Новината за уволнението на проф. Балтов предизвика моментална реакция в социалните мрежи. Една от най-острите бе на политолога проф. Огнян Минчев във Фейсбук.

Огнян Минчев: Отмъстителна посредственост и некадърност, която тръгва от върха на "Дондуков" 2

Уволнили са от "Пирогов" проф. Асен Балтов. Човекът, който създаде съвършено различен, модернизиран и по-ефективен модел на работа на най-голямата болница за спешна помощ в България. Преди няколко месеца проф. Балтов бе освободен като директор на "Пирогов" с очевидно политически мотиви. Днес е втория етап от разправата с него.

 

Отмъстителната посредственост и некадърност, която тръгва от върха на "Дондуков" 2 се разпростира надолу по цялата властова пирамида. Проф. Балтов няма да бъде ощетен от този акт на политическо отмъщение - той е елитен и търсен навсякъде хирург. Ощетени ще бъдат пациентите му - хората, които не желаят нито да бъдат управлявани, нито да бъдат оперирани от глуповато сричащи некадърници.

 

 

Началникът на клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. Николай Габровски също реагира.

Проф. Николай Габровски: Позорна история

Преди минути научих, че Asen Baltov е бил уволнен и вече не е лекар в болница “Пирогов”. Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо.

Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили.

Позорна история.

 

Междувременно и други известни лекари коментираха във фейсбук, че са против уволнението и защитиха проф. Балтов като професионалист. „Прост реваншизъм и опасна тенденция. Досега не зная случай нов директор да е уволнявал предшественика си“, написа д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP