АДФИ установи, че в болница Пирогов няма престъпление и корупционни практики

21 Февруари 2024 | 09:17
3 коментара
Общество
София
АДФИ установи, че в болница Пирогов няма престъпление и корупционни практики

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи, че в УМБАЛСМ „Пирогов“ няма престъпление и корупционни практики, съобщиха от лечебното заведение. В съобщение до медиите от спешната болница се позовават на изводите от доклада от 93 страници, според които няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети.

От „Пирогов“ припомнят, че проверката на (АДФИ) е била инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, както и от ръководството на болница “Пирогов“. Става дума за периода от началото на юли 2022 г.  до края на юли 2023 г. 

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения, съобщават от лечебното заведение. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно, допълват от „Пирогов“. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН  „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.“, добавят от „Пирогов“.

От спешната болница допълват, че очакват да видят дали въз основа на тези констатации на АДФИ министър Хинков ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления. 

В началото на декември 2023 година в предаването „Още от деня“ по БНТ министър Хинков заяви, че ако се установи, че данните в доклада за „Пирогов“ са измислени от експертите, които са писали доклада, ще си подаде оставката.

На 5 декември стана известно, че е освободен от поста директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров. Дни преди това министърът на здравеопазването каза, че одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. Директорът на болницата опроверга твърденията на министъра на здравеопазването.БТА/Йоана Димитрова

Добавени коментари

KROFT публикува:
22 Февруари 2024 | 11:41
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone
Болен публикува:
21 Февруари 2024 | 11:54
Одраха и скъсаните кожи на болните хора.Нещастие,че съм се родил в тази страна.
Golyu публикува:
21 Февруари 2024 | 09:56
Ето това вече е върха на КОРУПЦИЯТА! В една от най корумпираните професии"няма" корупция, браво!

Добавете Вашия коментар

TOP