7 медици от онкоболницата в Благоевград извън строя заради коронавирус

25 Ноември 2020 | 16:51
0 коментара
Общество

7 медици от онкологичната болница в Благоевград се лекуват от коронавирус. От тях двама са лекари, 4 медицински сестри и 1 санитар. Създадена е вътрешна организация, така че липсата на медиците да не се отрази на обгрижването на онкоболните пациенти, заяви управителят на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев. В същото време обособяването на Ковид сектора със 7 легла е във финална фаза, очакванията са медицинският екип да заработи след монтажа на кислородната апаратура и оформяне на документите с РЗИ и договорите със Здравната каса. 

Извън строя заради коронавирус са 1 лекар, 1 медицинска сестра и 1 лаборантка в общинската болница за белодробни заболявания, заяви управителят на бившия тубдиспансер д-р Петър Георгиев. Хоспитализираните с Ковид пневмонии са 15, а други 20 са с тежки пневмонии, но с отрицателни тестове за коронавирус. В момента за болните в бившия тубдиспансер се грижат 3-ма лекари: д-р Петър Георгиев, д-р Владимир Пандев и д-р Валентин Лазаров, като на ден шефът на болницата преглежда и над 40 пациенти амбулаторно. „Проблемът с недостига на легла и медици можеше да не се случи, ако се хоспитализираха само тежко болни. Трябваше да се прецизира състоянието на пациентите, а не сега всички отделения да са пълни. Забелязвам и друга тенденция, че хората не искат да си правят тестове за коранавирус. Страхуват се да не бъдат карантинирани и да останат без работа, а и нямат пари за тестове”, заяви д-р Петър Георгиев.

В МБАЛ – Благоевград свободно легло остава само за половин час, толкова е приблизително времето, което е нужно за смяна на чаршафите и дезинфекция при изписването на пациент. На негово място веднага постъпва друг, празни легла няма, всички болнични отделения, които станаха Ковид, са пълни.

„63 са новопостъпилите болни с пневмонии от коронавирус през изминалата седмица само във вътрешно отделение“, заяви д-р Румен Кондев. Неговата старша сестра, която също изкара коронавирус, сега е изпратена да помага на болните в кардиологичното отделение. Припомняме, че 60 медици, от които 15 лекари и 40 болнични медсестри, в момента се лекуват от коронавирус. Над 200 са хоспитализираните с коронавирус в МБАЛ – Благоевград, а над 50 в болница ПУЛС.  Лошото е, че за последното денонощие най-много инфектирани са отново в Благоевград – 110 от всички 194 за областта. Следват Гоце Делчев – 11, където намаляват случаите, Петрич – също 11, Банско – 1, Разлог – 4,  Сандански – 5, Симитли – 3./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP