40-годишна сервитьорка в хотел в разложкото село Баня е задържана за търговия със зелени сертификати

15 Ноември 2021 | 09:59
0 коментара
Криминално
40-годишна сервитьорка в хотел в разложкото село Баня е задържана за търговия със зелени сертификати

Лидия С. е арестувана на работното си място в четвъртък, след като малко преди това предала сертификат на своя колежка, която й доплатила 250 лева за услугата, още толкова била предплатила при предварителната договорка. По информация на „Струма” от ръководството на хотела са били разбрали за незаконната търговия на служителката им и са били предприели действия за разобличаването й.

Акцията за търговия със зелени сертификати стартирала в деня на предаване на втората вноска от 250 лева и получаване на сертификата. Лидия С. е арестувана на работното си място и изведена с белезници. У нея са намерени и иззети парите, получени от колежката й, която също е сервитьорка в хотела, за която информацията е, че е била използвана за примамка. За незаконната дейност на задържаната полицията е имала оперативна информация, че събира „купувачи“ от цялата област.

По информация на медията ни сертификатите, които е търгувала, са били валидни и фигурират в системата „Цифров сертификат на ЕС за COVID“. Полицията работи по установяване на останалите, замесени в схемата с търговия на сертификати лица, както и броя на хората, закупили си документа. Проверява се дали не са издавани сертификати и на гръцки граждани, тъй като съпругът на арестуваната е гражданин на южната ни съседка.

На този етап от полицията и прокуратурата не са дали официална информация по случая. Не е ясно и кои са съучастниците в схемата – дали това е лекар, или служител в РЗИ.

Задържаната Лидия С. е от Мъглиж, но живее в Банско и работи в Баня от няколко месеца.

От хотела, за който „Струма” има информация, че в него се е провела акцията, а задържаната е техен служител, категорично отказаха коментар. Не потвърдиха и за самата акция, но бяха категорични, че в техния обект не се търпи погазване на законите и правилата.

За случая е уведомена прокуратурата, образувано е и досъдебно производство. От там съобщиха, че по случая все още се работи, но на този етап няма повдигнато обвинение.

Лидия С. е била задържана за 24 часа и е освободена./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP