4 години е минималният срок за закупуване на общинско жилище в Благоевград

28 Октомври 2016 | 13:54
0 коментара
Общество
4 години е минималният срок за закупуване на общинско жилище в Благоевград

4 години е минималният срок за закупуване на общинско жилище в Благоевград. Това стана ясно от взето решение на общинските съветници по време на редовното си заседание днес, предаде репортер на Pirinsko.com.

По този начин бяха извършени промени в Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища. Промените включват при кандидатстване член от семейството да не надвишава 80% от размера на минималната работна заплата установена в страната. Другата промяна в Наредбата засяга правото за закупуване на общинско жилище от наемателите, като въпросното лице трябва да е наемател не по-малко от 4 години, за да кандидатства за закупуване на общинско жилище.

По време на дебатите кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов коментира, че 3 години е достатъчен период. „В момента Общината разполага с около 580 общински жилища, като предстои да бъдат построени още 200 апартамента, с което ще станат около 800“, каза Камбитов.

„Чисто финансово е много тежко да се поддържа един такъв сграден фонд. Не на последно място стои въпроса с ниските наеми. Ако изчислите по цената на апартамента към месечния наем, ще видите, че не може да се изплатят и след 50 години. Желанието ми е да не утежняваме много реда по закупуване на жилища. Не на последно място има огромна диспропорция между заявеното желание да се купи и реалните сделки. Решенията на общински съвет за продажби не съответстват на реалните сделки“, каза Камбитов. 

Общинските съветници дадоха съгласие за безвъзмездно прехвърляне на Общината Благоевград на собствеността на част от терена на бившите казарми.  

Участъкът от терените на бившите казарми е с площ 61 273 кв. м. Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов подчерта, че е важно взимането на това решение, тъй като това е изискване на процедурата.

„След решението започват да текат процедури по съгласуване му между Министерство на отбраната, МРРБ и Министерство на земеделието. Нашето желание и очакване е в най-кратък срок да бъде взето решение за прехвърляне на терена“, каза Камбитов.

Той припомни, че Община Благоевград е направила икономически анализ за ползите от тези проекти. 

ОбС гласува промяна на бюджета на община Благоевград във връзка с поет дългосрочен общински дълг за изграждане на LED осветление

. По време на днешното заседание кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов коментира, че Общината извършва дейности, които са извън проекта.

„Ние реално правим повече, отколкото е заложено по проекта. Голяма част от подземната инфраструктура се оказа, че не е пипана около 30-40 години. Уличните стълбове в тази част, които са под земята са корозирали и в момента трябва да подменим по- голяма част от тях“, каза Атанас Камбитов.

В изказванията се включи и зам.-кметът по строителството инж. Янко Янко, който обясни, че контролът е пълен и ежедневен.

„Има моменти с които ние се сблъскваме, като например подземните връзки, които на много места са изгнили. Там където това е така преминаваме на 100 % изграждане на нови трасета, което гарантира поне 15 години да бъдат ползвани в бъдеще. Друг проблем беше, че имаше много въздушни трасета и се стремим всичко да бъде вкарано под земята, за да няма за в бъдеще инциденти. В района около Джамията също имахме проблеми, които не бяха обхванати от проекта, и които вече са решени“, каза Янков. 

Добавете Вашия коментар

TOP