21% от българите вярват, че Бил Гейтс стои зад коронавируса, 40% - че е биологично оръжие

11 Юни 2020 | 12:08
0 коментара
Любопитно

Огромна част от българите вярват в различни конспиративни теоритии за коронавируса, включително, че Бил Гейтс стои зад пандемията, за да контролира световното население чрез чипове. Близо един милион от сънародниците ни изобщо не смятат, че вирусът съществува. Не е малък и броят на хората, според които това е биологично оръжие срещу населението на Европа.

Това сочат резултатите от изследване на агенция "Тренд" след приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки. То е проведено по поръчка на в. "24 часа" и е сред 1008 пълнолетни българи.

76% от анкетираните са на мнение, че България се е справила с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила, допълват оттам.

2/3 от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките.

В проучването този месец екипът на „Тренд“ е заложил и специален блок въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях е около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна. Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това, сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

40% са мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата в най-малка степен. Над 1 милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината 56% не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Приблизително същият дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Отново регистрираме висок дял (43%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение.

Добавете Вашия коментар

TOP