10 ползи за здравето от пиенето на топла вода с лимон

19 Януари 2024 | 10:40
0 коментара
Любопитно
България
10 ползи за здравето от пиенето на топла вода с лимон

Кога бе последният път, когато си направихте чаша топла вода с малко пресен лимонов сок в нея? Чудесна напитка за енергия, елиминиране на излишните течности и детоксикиране на организма, която можем да пием по всяко време на деня. Нужно е водата да бъде затоплена, а не да е топла от чешмата. Да е приятно топла на температура и да добавим в нея свежия лимонов сок, според вкуса си като количество. 

Водата с лимон има редица ползи за здравето. Вижте някои от тях. 

1. Допринася за намаляване на холестерола, благодарение на витамин С и полифенолите, които се съдържат в лимоните. Полифенолите се борят с умората и намаляват мазнините в кръвта, наречени липиди. Един добре познат липид се нарича холестерол.

2. Забавя процеса на стареене. Западни проучвания установяват, че пиенето на лимонов сок забавя процеса на стареене на тялото. Един от основните полифеноли в лимоните е ериоцитрин, на който се дължи забавянето на стареенето, смятат учените.

3. Подобрява чревната флора. Още една добра причина да пием по-често топла вода с лимонов сок е, че това помага за промяната на чревната среда, позволявайки на добрите чревни бактерии да се развиват. Това е важно за редовното изхождане, но и за цялостното добро здраве.

 

4. Помага на мускулите и намалява възпалението. Пиенето на топла вода с лимон забавя загубата на мускулна тъкан, сочат западни проучвания. Възпалението в организма може да увреди артерии, стави и органи. Смята се също, че причинява хронични заболявания като увреждане на кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и диабет.

5. Намалява се рискът от камъни в бъбреците. Според учени, лимоновият сок допринася за намаляване на образуването на камъни в бъбреците.

6. Помага за по-бързо възстановяване от настинка. Чаша топла вода с лимон и може би малко мед и джинджифил, определено помага на тялото да се възстанови по-бързо от настинката, а също така напитката има и детокс ефект.

 

7. Успокоява нервната система. Ароматът на лимон доказано действа не само ободряващо, но и успокояващо. Според западни проучвания, ароматът на плод юзу, който е цитрусов плод хибрид между лимон и мандарина открит в Япония, може да помогне за облекчаване на стреса, намалява сърдечната честота и кръвното налягане.

8. Облекчаване на запека. Чаша топла вода с пресен лимонов сок стимулира храносмилателната система. С напредване на възрастта нивата на киселини в червата намаляват. Добавянето на топла вода с лимон към ежедневната рутина подпомага функцията на червата, като това намалява риска от запек. Лимонът съдържа фибри под формата на пектин, който също помага за регулиране на храносмилателната система.

 

9. Помага в отслабването. Ежедневното пиене на топла вода с лимон може да стимулира метаболизма, сочат някои изследвания. Добре работещият метаболизъм ни помага да отслабнем.

10. Подобрява дъха. Лимоновият сок естествено елиминира неприятните миризми. След хранене изпийте чаша топла вода с лимонов сок, за да подпомогнете храносмилането си и да освежите устата си от нежеланите миризми. Лимоновият сок също така елиминира бактериите, които могат да се развиват в устната кухина и да причинят лош дъх и други проблеми.

Добавете Вашия коментар

TOP