10 храни за празничната трапеза за късмет през 2024 година

27 Декември 2023 | 12:52
0 коментара
Любопитно
България
10 храни за празничната трапеза за късмет през 2024 година

Къде ще посрещнете новата 2024 година? Без значение дали ще сте си у дома, на гости, ще пътувате, храната ще бъде част от това празненство. По традиция ще си сложим нещо ново или златно за късмет, но не бива да забравяме и за храните, които носят положителна енергия.

Чесън, мед, орехи, леща, боб, са сред тези, за които се вярва, че е хубаво да бъдат част от новогодишното ни меню. 

1. Храни в кръгла форма

Според някои вярвания, храната във формата на пръстен символизира или изминалата година, която се завърта, или пълен кръг на късмет за следващата година. Ето защо е важно да имаме поне едно нещо на празничната трапеза в кръгла форма за повече късмет през 2024 година, без значение дали ще е вкусна баница или любим десерт. Вижте и няколко идеи. 

2. Ястия със свинско месо 

Ако искате да имате повече богатство и просперитет в живота си, започнете новата 2024 година със свинско месо, за което в редица западни традиции се смята, че носи просперитет. Ако не се сещате какво да сготвите, вижте няколко идеи. 

3. Лук

От древни времена лукът се е смятал освен за лек, но и за символ на растежа, изобилието и прераждането. За посрещането на новата година може не само да го окичите в дома си, но и да приготвите нещо вкусно с него. 

4. Претцели

Германците и австрийците винаги добавят от тях към новогодишната вечеря. За претцелите и гевреците се смята, че символизират късмет, здраве и просперитет през следващата година. Претцелите са чудесни за поднасяне с разядки. 

5. Рибни ястия, суши

В скандинавските страни херингата се смята за символ на късмет, а маринованата херинга е популярно предястие за новогодишната вечеря. В много други култури рибата като цяло се смята за символ за просперитет и късмет, тъй като нейните сребристи люспи, подобни на монети, и това, че рибите плуват на пасажи, символизират изобилието.

 

6. Нар

Един много полезен плод, който е важно да присъства на празничната ни трапеза за здраве и късмет. Нарът е чудесна добавка към салати, сосове, ястия. Вижте как да си приготвите и лимонада с него. Други плодове за късмет, които може да добавите на трапезата са портокали, мандарини, грозде.

7. Ориз

Оризът неслучайно се хвърля на сватби. Той е символ на просперитет и плодородие. Оризът също може да намери място на новогодишната трапеза, вижте няколко кулинарни рецепти. 

8. Празнична погача

Никой не е по-голям от хляба! По традиция както на трапезата за Бъдни вечер и Коледа, така и за Нова година, приготвяме домашна питка за здраве, берекет. В някои семейства се поставя паричка и в новогодишната погача. Споделяме няколко чудесни рецепти. 

9. Зеле

В някои части на Европа зелето се счита за храна, която символизира късмет, заради зеления си цвят. У нас, без значение от празника през есенно-зимния сезон, обичаме да приготвяме различни ястия с кисело зеле, но също така харесваме и салатите с прясно зеле. Ако планирате да поднесете кисело зеле за Нова година, вижте няколко рецепти. 

10. Нудли 

Нудлите като храна присъстват в различни култури на празничната маса по случай посрещането на новата година. Те са символ на дълголетието. С нудли може да се приготвят супи, да се добавят към различни ястия с месо, зеленчуци. 

Добавете Вашия коментар

TOP