(ВИДЕО) Служители на БАБХ-Благоевград умъртвиха болни крави в село Падеш общ.Благоевград

25 Юни 2016 | 11:54
0 коментара
Общество
(ВИДЕО) Служители на БАБХ-Благоевград умъртвиха болни крави в село Падеш общ.Благоевград

16 крави са умъртвени от болестта Нодуларен дерматит в благоевградското село Падеш, съобщава репортер на Pirinsko.com.

 

Ветеринарите са открили болестта Нодуларен дерматит при три крави в стадото на Венко Безински, което наброява общо 16 бр. Сред 16-те броя животни имаше и 4 малки теленца, два бика, като единия беше около 600 кг., по думите на ветеринарите.

 

Животните бяха умъртвени, извозени със специализирана кола до сметището на село Бучино, където са погребани в специално приготвена яма.

 

 

Благоевград ще сведе глава пред подвига на Христо Ботев по повод 140 години от гибелта на революционера снимка 1Благоевград ще сведе глава пред подвига на Христо Ботев по повод 140 години от гибелта на революционера снимка 2Благоевград ще сведе глава пред подвига на Христо Ботев по повод 140 години от гибелта на революционера снимка 3

 
 
 

Животновъдите в региона са в паника, защото кравите се отглеждат на произвола на съдбата в махала Будишка край село Падеш. 

 

Припомняме, че положителни огнища на заболяването Нодуларен дерматит има в област Благоевград.

Единични и масови случаи на заразяване бяха констатирани първо в Гоце Делчев, Хаджидимово, а след това в Сандански и Петрич.

 

До момента са умъртвени всички животни от ферми в санданското село Черешница, където броят на животните е 64 и петричкото Марикостиново, там броят на заразените животни бе 66. Разложкото село Бачево 17 бр. Като най-голям брой животни са умъртвени в село Игралище, общ. Струмяни, където преди 4 дни на трима собственици общо са умъртвени 140 крави. 

 

По думите на д-р Атанас Григоров от ОДБХ-Благоевград, заболяването не е опасно за хората, но то причинява големи икономически загуби. В цялата област, както и в Южна България остават в сила забраните за придвижването и търговията с животни.

 

Добавете Вашия коментар

TOP