Окръжен съд - Благоевград остави в ареста двама от обвинените за жестокия побой над банскалиите Ивайло Лалев, Иван Ковачев и Георги Страков

14 Август 2014 | 14:28
0 коментара
Общество

Благоевградските окръжни магистрати отказаха да пуснат под домашен арест двама ултраси на ЦСКА, които са обвинени за жестокия побой над банскалиите Ивайло Лалев, Иван Ковачев и Георги Страков.

Разложкият адвокат Иван Димитров направи искане за изменение на мярката на Иван Велчев и Георги Стоянов от „задържане под стража“ в „домашен арест“, тъй като при двамата са възникнали нови обстоятелства. Съпругата на Иван Велчев е родила първата им рожба, докато той е зад решетките. След раждането, което е било с цезарово сечение, тя е получила усложнения и не може да се грижи както за себе си, така и за бебето, изтъкна адвокатът и подкрепи твърденията си с документи. Здравословен проблем, само че с майка си, има и вторият обвиняем - Георги Стоянов. Жената имала сериозно заболяване и забравяла да пие лекарствата си, в резултат на което съседи я намерили припаднала на двора. Лекарите спасили живота й, но тя отново получила пристъп, като симптоматиката била за вирусен менингит. С тези доводи адвокат Димитров поиска „домашен арест“ за Г. Стоянов.

Защитата наблегна и на противоречията в разпознаването от страна на пострадалите банскалии. В предварителния разпит пред разследващ полицай от СДВР настаненият за лечение в „Пирогов“ банскалия Георги Страков казал, че може да познае двама от биячите - единия по формата на носа и веждите, а другия по русата къдрава коса, която видял под качулката. При самото разпознаване обаче е казал, че ги е разпознал не по лицето, а по телосложението. Разминаването в описанието навежда на мисълта, че доказателствата по разпознаването са негодни, твърди защитата. Адвокатът заяви, че от 14 години се занимава с наказателни дела, но в случая не може да разбере обвиненията на четиримата негови подзащитни. Те са уличени в причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и увреждания на автомобили, макар че според пострадалите банскалии, докато са ги налагали биячите в цеха, други нападатели са трошели навън техните коли.

Прокурор Евгения Стоянова пледира, че разследването е само на 1 месец и събраните към момента доказателства не оборват обоснованото предположение за извършеното престъпление. Тя поиска от съда да отмени пускането под домашен арест на Иван Велчев, което е станало с определение от разложкия съд, и потвърждаване на постоянния арест на Георги Стоянов.

Тричленният състав на Окръжен съд, с председател Атанас Маскръчки, уважи искането на прокурора и върна двамата обвиняеми, които са криминалнопроявени, обратно в ареста. Зад решетките са и техните авери Иван Николов и Александър Георгиев, които не направиха опит да искат изменение на мерките си. Под домашен арест окръжните магистрати пуснаха преди месец единствено петия обвиняем - Явор Михайлов, който е кардиологично болен.

Наказателната вендета над тримата банскалии, единият от които е брат на полицай, се разигра преди 45 дни, след като феновете на ЦСКА издивели, че върху автомобила им някой изрисувал с розова боя буквата „Л“, която приели, че е направена от някой левскар. Ултрасите направили собствено разследване и незнайно как, нарочили тримата банскалии, които пазарували от магазин за боя. Парадоксът е, че единият от набитите е фен на ЦСКА./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP