Зърнопроизводители излязоха на протест, блокираха ключови локации в страната

29 Март 2023 | 11:19
0 коментара
Общество
България
Зърнопроизводители излязоха на протест, блокираха ключови локации в страната

Зърнопроизводители излязоха на протест. Преди обяд те разположиха земеделска техника по основните пътища, които водят до граничните пунктове с Румъния.

Демонстрации има край Видин, Русе, Силистра и Кардам. Причините – вносът от Украйна, който влошил конкурентоспособността на българските производители, опасността от фалити и междуфирмената задлъжнялост. Основното искане на протестиращите е България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна, съобщава NOVA.

Затруднено е движението на път Е-79 преди „Дунав мост-2“. На място са земеделци от Видин, Монтана, Плевен и Пазарджик. Министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че има големи количества зърно в България, те все още не са продадени. „Чакаме и нова реколта. Има и частични плащания, но нито една субсидия, която да замести приходите. Утре имаме потвърдена среща с представители на земеделските производители. От Украйна влизат и сухо мляко и яйца, плодове и зеленчуци също. Ще чуем исканията, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство. Ще искаме да има коридори, които реално да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че държавите, които са по-близо до Украйна, плащат много по-висока цена. Притеснени сме, че едната реколта ще се застъпи с другата, затова искаме мерки, които да не са само парични. На предстоящите срещи в ЕК ще настояваме за допълнителни мерки и коридори за извеждане от държавата“, заяви той. 

По думите му 20 пъти е бил увеличен вноса на слънчоглед. „С половин милион тона повече продукция не е реализирана, но и реколтата е по-малко 1,5 млн. тона от миналогодишната. Самият регион се дебалансира като търговия“, посочи Гечев. 

Трактори са блокирали и движението край Русе. 

Добавете Вашия коментар

TOP