Зрелостниците се явяват на втората задължителна матура днес

22 Май 2015 | 08:56
0 коментара
Общество
Зрелостниците се явяват на втората задължителна матура днес

На днешния 22 май се провежда вторият задължителен държавен зрелостен изпит.

Той е по избор от 13 учебни предмета,

а изпитният вариант се тегли тази сутрин в сградата на Министерството на образованието и науката.Изтегленият номер ще важи за изпита по всеки предмет за матурата.

Най-много зрелостници – 17 671, през тази година са избрали като втори задължителен изпит биологията и здравното образование. 

14 638 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти. 

Изпитът започва в 8 ч. и продължава четири астрономически часа. Учениците със специални образователни потребности ще имат на разположение шест часа. 

Днес се провежда и изпитът за националното външно оценяване по математика в VII клас. 

В 9 ч. се тегли изпитният вариант за него, за самият изпит започва в 10 ч.

Той се състои от два модула. Първият модул е за национално външно оценяване и е задължителен за всички седмокласници. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). 

Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. 

Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка. 

Вторият, допълнителен, модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи със свободен отговор – без да се привежда решение, и две задачи с описание и аргументация на решението. 

Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула по математика се оценява със 100 точки.

Източник:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP