Знаете ли коя е единствената област у нас, която си няма областен град?

12 Март 2024 | 07:01
0 коментара
Общество
София
Знаете ли коя е единствената област у нас, която си няма областен град?

Административното делене на България има интересна особеност. Страната е разделена на 28 области, всяка от които си има областен център.

Логично, центърът на всяка област е най-големият град в нея. Там се намира областната администрация и редица важни институции.


 

Така ни звучи естествено областта да носи името на своя център - Варненска на Варна, Благоевградска на Благоевград, Плевенска на Плевен и т.н.

Има една област, обаче, при която това съвсем не е така. Нейният център се намира извън нейните предели. 

Коя е тя?

Софийска област граничи с областите Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник и София (столица).

Областен център на Софийска област е град София, който не влиза в нейния състав. Нейната областна администрация е единствената в България, разположена в град, който е извън областта, която се управлява.

В системата ЕКАТТЕ Софийска област е наречена „област София“, а областта, която обхваща Столична община, е наречена „София (столица)“.

Пощенските кодове на населените места в Софийска област са от 2000 до 2299. МПС-кодът ѝ е СО.

Живописното село на границата между два града, в което няма кражби и всеки ден има лекар

За разграничение - пощенските кодове в област София-град са от 1000 до 1999, разпределени в пощенски райони. МПС-кодовете са С, СА, СВ, като последният влиза в сила от средата на ноември 2014 г./Почивка БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP