"Златните" паспорти отидоха в историята, на първо четене

17 Февруари 2022 | 12:22
0 коментара
Политика
Златните паспорти отидоха в историята, на първо четене

Депутатите отмениха възможността да придобиването на т.нар. златни паспорти на първо четене, като приеха законошроекта на кабинета, но отхвърлиха предложенията на ДПС. 

В началото на февруари главният прокурор Иван Гешев обяви, че започва проверка по сигнал на Движението, в който има твърдения за "чудовищна схема" по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание, прилагана спрямо хора от Китай и Русия. Тогава депутатът от ДПС Хамид Хамид дори намекна за потенциална връзка на премиера Кирил Петков със схемата, но министър-председателят я отрече. По-късно пък зам.-шефът на Движението Йордан Цонев обяви, че самата шефка на кабинета на Петков Лена Бориславова е работила в адвокатска кантора, замесена в издаването на въпросните инвестиционни пасавани. 

ДПС са първите, които внесоха предложения за промени в Закона за българското гражданство в 47-ото Народно събрание. През декември Хамид заяви, че чрез този законопроект Делян Пеевски показва, че "няма нищо общо с т.нар. златни паспорти, за което е бил несправедливо обвинен от Държавния департамент на САЩ, като бе включен в списъка "Магнитски".

Правосъдният министър Надежда Йорданова представи законопроекта на МС и заяви, че той е изключително важен от обществена гледна точка и от гледна точка на доверието на партньори в ЕС и САЩ.

В крайна сметка депутатите гласуваха край на паспортите, а второто четене се очаква идната седмица. 

Добавете Вашия коментар

TOP