"Златна лира“ за 50-ия юбилей на Камерна опера в Благоевград

03 Октомври 2022 | 10:34
0 коментара
Култура
Златна лира  за 50-ия юбилей на Камерна опера в Благоевград

Единственият в страната професионален музикално – сценичен институт, който работи в областта на малката оперна форма – Камерна опера-Благоевград, получи „Златна лира“ на галаконцерт, посветен на 50-годишнината от нейното създаване. 

Наградата връчи председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански на директора на Камерна опера Лина Ангелова. С отличието бяха удостоени и дългогодишната солистка на операта в Благоевград Райна Михова – Петрова, а посмъртно със „Златна лира“ бе отличен първият концертмайстор на Камерна опера – Благоевград Николай Петров. 

Тези награди са специални, тъй като нямат аналог в страната, а до момента Камерна опера не бе получавала такова отличие, каза за БТА директорът на културния институт Лина Ангелова. Отличие „Кристално огърлие“ получиха маестро Красимир Топалов, който е диригент на операта от 1979 г. до наши дни, както и солистът Ботьо Янчев. 

Мащабен финал на богатата програма, с която Камерна опера – Благоевград отбеляза своя половинвековен юбилей, бе галаконцертът с оперни и оперетни арии, дуети и ансамбли. В концерта участваха солистите, чийто творчески път е започнал, преминал или свързан с Камерна опера – Благоевград, каза Лина Ангелова. Това са Ботьо Янчев, Надя Клинчарова–Варионова, Вяра Железова, настоящите солисти – Юрий Николов, Теодора Петрова, Венера Мелеки, Пламен Кумпиков, Георги Димитров и отскоро новите ни и бъдещи солисти – Вяра Карабельова и Елена Иванова и двете от Благоевград, съпроводени от оркестъра на Камерна опера, посочи Ангелова. 

Финалът на богатата програма беше съпроводен с изложба, която разказа с фотографии за петте десетилетия. През цялата година Камерна опера изненадваше своята публика с редица емблематични и жанрово различни оперни и концертни вечери, посветени на юбилея – Астор Пиацола,  Мелани Местре, Хосе Алехо и танго; Теодосий Спасов, Илиян Илиев и балканска музика; Любомир Денев, Венера Мелеки и джаз вечер; Симеон Гошев и класическа Моцартова вечер, Стоил Богданов, Калина Митева и Инна Диловска с музиката на Бах и Шуберт, постановка на комичната опера на Гаетано Доницети „Дон Паскуале“. 

Сред гордостта на Камерна опера е реализираната идея, претворена в първото издание на фестивала за класическа музика „Дни на класиката Благоевград 2022“, с имената на световноизвестните Александрина Пендачанска и Светлин Русев.

Камерна опера – Благоевград е създадена през 1972г. от група студенти от Българска държавна консерватория. Идеята е на основателя й акад. Пламен Карталов, който е неин директор, художествен ръководител и режисьор в продължение на десетилетие, в сътрудничество с Трифон Силяновски и певците Валерия Широканска, Райна Михова – Петрова, Бистра Константинова, Ботьо Янчев, Здравко Гаджев, Николай Станчев, Росица Антонова, Магда Василева, Георги Сербезов, Александър Пенчев. 

През 1977г. Благоевград се определя за постоянно седалище на Камерна опера, а първата постановка на благоевградска сцена е на операта „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези, с режисьор Пламен Карталов, гост-диригент Михаил Ангелов и художник Ани Хаджимишева. 

Камерна опера – Благоевград е единственият в страната професионален музикално – сценичен институт, който работи в областта на малката оперна форма, което ще нарека кръста, който трябва да носим, посочи Лина Ангелова. По думите ѝ в миналото, когато е създаден институтът, културата е била издигната на пиедестал, но в днешно време не е така и малките заглавия не водят публика.

„Това е кръстът, който трябва да носим и да се справяме с тази ситуация, решавайки я с успешни минали камерни заглавия, както и откриването на нови. Поднесени подходящо и осъвременено на публиката, биха били харесвани, макар че публиката тогава, и сега е много различна и променена“, каза директорът на Камерна опера. 

Тя сподели, че заглавията се подбират грижливо, за да привлекат любители на класическата музика, което е по-трудно, в сравнение с големите оперни театри, чиито репертоари включват познати в целия свят заглавия. 

Въпреки трудностите, вече половин век Камерна опера – Благоевград е голямото класическо украшение в културния живот на областния град. Със своите концерти, представления на открито, работата по различни заглавия, създаването на представления за деца, тя възпитава поколение след поколение и доставя наслада за сетивата на своята публика. 

Добавете Вашия коментар

TOP