Златна есен, но кога ще има сняг

25 Септември 2021 | 10:00
0 коментара
Общество

„Очакват ни три дни – събота, неделя и понеделник, в които температурите ще достигнат типични летни стойности. Във вторник обаче ще започне промяна на времето, ще се заоблачи и на места ще превали”. Това коментира климатологът д-р Симеон Матев пред NOVA.

Лятото отново ще напомни за себе си през следващия месец.

„В началото на октомври очакваме затопляне и да настъпи златната есен, ще имаме слънчеви часове с температури около и над 20 градуса”, каза още той.

За най-нетърпеливите, които искат да се докоснат вече до сняг д-р Матев препоръча да се качат в района на връх Мусала, където снегът, който преваля в средата на седмицата все още не се е стопил.

„За щастие снегът в градовете още е далеч. Не можем да кажем още

кога ще падне първият сняг.

Климатично това става в края на ноември и началото на декември, дали ще бъде така тази година, предстои да видим. Очакваме и тази година засилване на явлението „Ла ниня“. Миналата година то се беше засилило и тази година ще е така и можем да очакваме една топла и сравнително суха зима. Минала беше топла, но не беше суха, а валежна.

Очакванията на климатолозите, които се занимава с корелацията между „Ла ниня“ и времето в Европа, е в Северна Европа и северозападните части на континента зимата да е по-студена, по-валежна. Докато на юг и изток, там където сме ние, отново да бъде по-топла и сравнително суха. Това не означава, че няма да имаме дни с превалявания от сняг, с истински зимни температури, но тези дни вероятно ще бъдат по-малко.

Но трябва да отворим скоба, че

истински студените зими у нас се случват, когато очакваме те да са топли.

Дългосрочните прогнози са хлъзгава повърхност, на която можем да паднем“, обясни климатологът.

Подробна прогноза за идните три дни

В събота ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, вечерта ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса, в София – около 24 градуса.

Над Черноморието

ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат 22-24 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 21-22 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините

ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12 градуса, на 2000 метра – около 18 градуса.

В неделя

вятърът ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините видимостта ще бъде намалена. Минималните температури ще бъдат 9-14 градуса, максималните – между 24 и 29 градуса.

В понеделник

все още ще бъде сравнително топло. Преди обяд ще бъде предимно слънчево, но по-късно през деня от североизток ще започне да прониква хладен въздух, облачността ще се увеличи, а през нощта срещу вторник на отделни места ще превали.

Източник: Nova.bg, БТА,снимка:БНР 

Добавете Вашия коментар

TOP