Земетресенията в Македония стреснаха жителите на благоевградските села Дебочица, Габрово и Лешко

26 Април 2022 | 07:53
0 коментара
Общество
Земетресенията в Македония стреснаха жителите на благоевградските села Дебочица, Габрово и Лешко

Земетресение с магнитуд 3.9 е регистрирано на 40 км източно от град Кочани, Република Северна Македония.

Епицентърът е град Берово, Република Северна Македония!

Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния сеизмологичен център към института, събитието от 19:55 часа българско време е с епицентър на 100 км от град София. За момента има данни земетресението да е усетено в района на Благоевград.

Няколко земетресения изплашиха вчера жителите на благоевградските села Дебочица, Габрово и Лешко. Първият трус събудил хората около 7.30 часа сутринта, последвал и втори близо 2 часа по-късно.

Вчера вечерта малко преди 20:00 часа земята отново се разтресе, съобщи кметският наместник на Габрово и Дебочица Добрин Хамбарджийски. Той предположи, че жителите може да са усетили земетресенията в Северна Македония, тъй като на територията на България няма регистрирани трусове.

Репортер на “Струма” се свърза с ръководителя на Сеизмологичната станция в Крупник Богомил Пенчев, който обясни, че няма сигнал за земетресение по Крупнишката разломна зона. “Последното най-силно усетено земетресение тази вечер е било с магнитуд 3.7 по Рихтер, каза Пенчев.

Той обясни, че земетресенията се разпростират по посока на разломите и това усетено в благоевградските села не е по Крупнишкия разлом. Тази вечер Европейският сеизмологичен център е регистрирал 4 земетресения в Северна Македония, като най-силното е с магнитуд 4.2 в 19.30 часа на 14 км от Делчево.

Добавете Вашия коментар

TOP