Земетресение с магнитуд 5,6 в Румъния

07 Юни 2023 | 08:35
0 коментара
Общество
България
Земетресение с магнитуд 5,6 в Румъния

Във вторник Румъния беше засегната от земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер, според Геоложката служба на САЩ. Трусът се усети и в съседните страни като България и Сърбия, съобщи АФП.

 

Епицентърът на земетресението се намира в Банат, в окръг Арад, на дълбочина от 6,4 километра. Най-силно засегнати бяха градовете Тимишоара, Клуж-Напока, Орадя и Хунедоара. Снимки и видеоматериали, споделени в социалните мрежи, показват незначителни щети по сгради и автомобили в Румъния, както и хора, които бързо напускат сградите. Засега не се съобщава за ранени или значителни загуби, пише „Фокус“.

В понеделник същият район на Румъния беше засегнат от по-слабо земетресение, което не причини щети или ранени. Румъния се намира в район, където се пресичат няколко сеизмични разлома, и е известна с високия си сеизмичен потенциал, както са отбелязали експертите. На 4 март 1977 г. земетресение в Румъния причини 1570 смъртни случая и повече от 11 000 ранени, основно в столицата Букурещ, която се намира в близост до разлома Вранча.

Добавете Вашия коментар

TOP