Земеделски производители блокираха за два часа пътя за граничния пункт Илинден-Ексохи край село Садово

10 Февруари 2024 | 16:59
0 коментара
Общество
Благоевград
Земеделски производители блокираха за два часа пътя за граничния пункт Илинден-Ексохи край село Садово

Земеделски производители блокираха за два часа днес пътя за граничния пункт „Илинден – Ексохи“ край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. 

Към 11:00 ч. протестиращите изкараха земеделска техника на подхода към граничния пункт с Гърция и останаха там до 13:00 ч., когато вдигнаха блокадата на пътя.

Въпреки, че вчера на брифинг в Министерския съвет беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя, който да бъде разписан от всички, днес отново бе организиран протест. 

Причината е, че не се постигна това, което искаме, каза пред журналисти председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. „Трябва да е ясно на българското общество, че ние не искаме пари, парите са следствие от липсата на политики на национално и европейско ниво“, посочи Джиков. По думите му причината за протеста е искане за яснота по отношение позицията на правителството във връзка със „Зелената сделка“. 

Ние не сме съгласни и за този свободен либерализиран внос на продукти и стоки от Украйна, защото нямаме същата себестойност. Ясно и категорично трябва да заявим, че е нужно българското правителство да поиска от Брюксел въвеждането на екотакси, за да може да бъде изравнена производствената цена и да бъдем равни на пазарите, на които оперираме в момента. Изключително важна е и промяна на политиката, бюджетите, ставките в планинските и полупланинските региони, каза още председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите. 

Протестиращите заявиха, че ще искат среща и с вицепремиера Мария Габриел, като ще търсят подкрепа и от лидерите на партиите в Народното събрание във връзка с искането за приемане на конкретни закони, свързани със сектора. 

Очаква се протести да има и през следващата седмица, като предстоят разговори между български и гръцки фермери за общи действия, каза Джиков.БТА Десислава Велкова

Добавете Вашия коментар

TOP