Земеделците излизат на протест

23 Ноември 2023 | 09:18
2 коментара
Общество
България
Земеделците излизат на протест

Земеделски производители излизат на протест в столицата. Те ще поставят своите искания за финансово подпомагане, което да позволи фермите им да оцелеят и за да не продължава закриването на стопанства.

Два месеца след протестите на земеделци и животновъди, които бяха спрени с подписването на меморандум с кабинета "Денков - Габриел", днес браншовите организации излизат по улиците на София с искания за оставки.

Земеделците настояват полагаемата им се компенсация за войната в Украйна да бъде изплатена изцяло и веднага съгласно меморандума, подписан на 20 септември.

Настояват също така в бюджет 2024 г. да бъдат заложени и осигурени 426 млн. лв., с които да бъдат компенсирани загубите на животновъдите.

"Неща от меморандума, които се изписаха, не са изпълнени - проблеми има от две-три години. Всички земеделци го разбират по джоба си. Парите намаляха, ставките преди две години бяха по-високи, отколкото сега. Този месец закъснява плащането по една схема, заявена от хората", обясни пред БНТ Иво Чалъков, председател на сдружението на животновъдите в Югозападна България.

Компенсациите за вноса от Украйна ще бъдат преразпределени и изплащани до юни месец догодина, посочи той.

Добавени коментари

1234 публикува:
23 Ноември 2023 | 21:07
Страхлив плъх е тоя,за нищо не става
Кико публикува:
23 Ноември 2023 | 11:03
И онова лайно Божидар Йосифов който тормози и реже всичко да се уволни!Взема от хората да ходи да играе в казината!От колко места беше уволнен тоя таласъм сега го сложихте тук да тормози хората!Оставка!

Добавете Вашия коментар

TOP