Земеделци ще протестират край Благоевград

07 Февруари 2024 | 17:18
0 коментара
Общество
Благоевград
Земеделци ще протестират край Благоевград

Представители на браншови земеделски организации ще протестират в четвъртък, 8 февруари, на два пункта край Благоевград. Началото е в 10 ч. Едната протестна точка е на „Антените“ в  посока София, а другата при „Полигона“, на изхода от Благоевград в посока Кулата. Това съобщи за Радио Благоевград Юлия Коюнджийска, председател на Сдружение „Земеделски стопани“ и заместник-председател на „Обединени български животновъди“, които са част от Инициативния комитет на повече от 20 организации, които в началото на седмицата изпратиха протестна декларация до премиера и вицепремиера.

Юлия Коюнджийска участва в протеста на земеделците в сряда преди обяд край Сапарева баня, където бе спряно движението за около един час. Към момента, намерението на протестиращите, обединени в Българска агрохранителна камара, е да продължат протестните действия до петък, когато се очаква да стане ясно, дали ще има договорености с властта по новия Меморандум или не.

Засега, представителите на Българска агрохранителна камара, не са поканени за участие в срещата с премиера тази вечер. В нея ще участват само браншовите организации, обединени в Българска аграрна камара, които водят преговорите с властта. Те обвиниха колегите си от Българската агрохранителна камара, че имат коренно различни искания, особено по отношение на законодателните промени, които са основната причина за разединението в земеделския сектор. Според Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, най-сериозното им разминаване е по отношение създаването на Закон за браншовите организации.

„Всички тези законодателни инициативи са преговаряни до момента многократно. Още на протеста при град Кресна през 2014 г., едно от исканията ни беше, тъкмо създаване на Закон за браншовите организации. Представете си колко години са минали, точно 10, а този закон още не е факт. А ние сме давали достатъчно предложения, относно създаването на точно такъв закон“, уточни Юлия Коюнджийска.

Що се отнася до срещата довечера, представителите на Българска агрохранителна камара все още не са поканени на нея.

„Искаме оставката на министър Вътев затова, че не успя да се справи със земеделската политика до момента. Но, това искане няма политически оттенък. Стратегическият план и „зелената сделка“ до момента, въобще не бяха поставени на ревизия и това е още едно от исканията ни“, допълни председателят на „Земеделски стопани“.

Според Юлия Коюнджийска, по отношение на “украинската помощ” – това е една малка част от исканията до момента.

“Ако утре войната приключи, ние само за тази помощ ли ще говорим до момента. За нас е важна не само законодателната промяна в тези закони, а ревизия и рефериране на европейските регламенти, върху които ние сме изградили в момента всички директни плащания, еко схеми и така нататък. Тъй като имаме намалени ставки с 20 %, това притеснява хората, а не толкова „украинската помощ“. Затова трябва сериозна работа по Стратегическия план, реална работа и съответно на масата на преговорите да седнат всички заинтересовани страни“, допълни Юлия Коюнджийска.

В четвъртък протестите продължават край Благоевград, Перник, Кюстендил и Сапарева баня, както и в различни точки на страната. В петък, след заседание на Инициативния комитет, ще стане ясно как ще продължи фермерското недоволство./БНР

Добавете Вашия коментар

TOP