Земеделци от Гоце Делчев масово изоставят нивите си и търсят друг поминък

16 Юли 2022 | 17:43
0 коментара
Бизнес
Земеделци от Гоце Делчев масово изоставят нивите си и търсят друг поминък

Все повече земеделски земи в Гоце Делчев и селата в района остават необработваеми. Причината за това е големият отлив на желаещи местни хора да отглеждат продукция заради скъпите консумативи и трудните условия.

Костадин Катранджиев се занимава със земеделие от 40 години. В момента отглежда едва 2 декара царевица в района на село Борово. Разказва, че има още над 25 декара земя, която, обаче - пустее.

"Просто е непоносимо! Цената на водата е 30 лв. първа поливка. За да можеш да отгледаш един декар царевица, трябва ти поне 4, 5 поливки. Земеделието винаги има трудности, но от ден на ден стават все по-лоши нещата. Дори и да се произведе нещо, то няма къде да се пласира.", казва Костадин Катранджиев.

Само на територията на гоцеделчевското село Борово има над 150 декара земеделска земя. Над 80% от нея не се обработва.

"Отливът е голям, действително. Една част от хората отиват в чужбина, друга част от младите хора се отказват от нивите и се хващат и си търсят друга работа и не се занимават с ниви. По-голямата част от нивите се отглеждат от по-големи земеделски производители, които основно гледат пшеница и царевица и участват по програми.", обяснява Георги Найденов, кмет на село Борово и член на Земеделското сдружение в Гоце Делчев.

В последните години изоставените някога плодородни земи се изкупуват от инвеститори, а върху тях се строят къщи, хотели или търговски обекти. Хората пък продали земите си, търсят препитанието си в селското стопанство в Западна Европа. /БНТ/

Добавете Вашия коментар

TOP