Земеделци от Благоевградско поискаха оставката на шефа на ОД Земеделие

31 Октомври 2023 | 20:55
10 коментара
Общество
Благоевград
Земеделци от Благоевградско поискаха оставката на шефа на ОД Земеделие

Земеделци и животновъди от Благоевградска област излязаха на протест пред централата на Областна дирекция  „Земеделие“ в Благоевград срещу служебното разпределение на „бели петна“, за което не са зачетени доброволните поделби помежду им и срещу масовото отстраняване през последните седмици на дългогодишни служители от административните звена на службата в общините и в централата. Те настояха директорът Божидар Йосифов да си подаде оставката, а той прехвърли отговорността на назначените от него комисии.

NEWS 24/7 беше една от първите медии, която ви информира за казуса, когато земеделците са пуснали жалба до Министъра на земеделието, храните и горите, до Директора на Дирекция "Поземлени отношения и комасации", както и до Районна прокуратура в Благоевград. В нея те посочват, че има адмистративен произвол на комисии в общински служби по земеделиена Областна дирекция "Земеделие" Благоевград, а така също и на Директора и в производствата по реда на чл.37в, ал.3, т.2 от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. 

 

В протеста представители на протестиращите се качиха в директорския кабинет и Божидар Йосифов откликна на искането им за разговор. Той покани протестиращите в заседателната зала на Горското, с чиято администрация делят една сграда, но за близо 1 час до решение на основния проблем на земеделците и животновъдите не се стигна.

Още със сядането хората поставиха основната си болка: Защо се стигна до ситуацията с непризнатите им доброволни разпределения и как въпросът може да се реши бързо и в полза на стопаните?

Задължението ми по закон е да назнача комисии. Каквото са ми представили като доклад, това съм подписал. Не съм оказвал натиск, нито съм повлиял по какъвто и да е начин на работата им. По никакъв повод не съм им се месил. Няма доброволно споразумение, което да е постъпило и аз да не съм одобрил“, декларира още в началото директорът Божидар Йосифов.

Думите му обаче бяха оборени с документи за направени доброволни разпределения на „бели петна“ , които не са отразени и признати от Областна служба „Земеделие“ и за които впоследствие Йосифов е издал заповеди за служебно разпределение, което ощетява стопаните въпреки правата, които им дава законът. 

Йосифов призна, че е запознат със сигнала на протестиращите, пуснат преди месец до министъра на земеделието и прокуратурата, с който също се иска оставката му, и информира, че в момента органите на властта викат хората от комисиите за обяснения, след което ще се произнасат за отговорността им за създалата се ситуация.

Платих на адвокат да обжалвам служебното споразумение, но времето, през което текат делата, го плащаме ние. Навсякъде са орязани имоти и ще изгубим хиляди, докато приключат делата и проверките. В същото време имотите остават празни и никой не ги ползва и не разбираме какъв е смисълът от това, нито какъв ще е смисълът след половин година или повече да се произнесат компетентните органи, когато ние ще сме изпуснали всички срокове за кандидатстване по различните мерки. Ще бръкнеш ли в джоба си, докато свършат делата, да храниш семействата ни и сега, като се прибера у дома, какво да кажа, като ме питат решихте ли проблема?!“, директен бе мъж от Гърмен.

Негов колега от Банско прибави, че за разходите по делата на ОД „Земеделие“ пак данъкоплатците плащаме, вместо да са от джоба на виновния”.

Ние правим най-трудното, успяваме 30 човека в Добринище да разпределим помежду си земята и да се договорим за ползването на „белите петна”, защо тази година не го признахте и го направихте служебно?!", остана без отговор въпросът на жена от залата.

Хората настояваха пред директора на ОД „Земеделие“, след като е назначил комисиите, да изисква от тях да си вършат работата  в полза на стопаните, както са го правили 10 г., а не в тяхна вреда, както се случва в момента.

От своя страна Йосифов не можа да отговори на въпроса защо тази година под негово ръководство всички 14 комисии в областта допускат една и съща грешка, която преди не са правили.

„Аз следвам само закона“, бе отговорът от Божидар Йосифов, но останаха да висят във въздуха реплики от залата: „Значи предишните директори не са го правили, така ли?!“.

Срещата приключи без конкретно решение за изход от ситуацията въпреки настояването на стопаните за това.

За жалбането на земеделците от произвола на шефа на ОД "Земеделие" Божидар Йосифов NEWS 24/7 ви информирахме още преди две седмици. 

Добавени коментари

boss публикува:
02 Ноември 2023 | 03:03
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> https://s4.lv/xbio
Гошо публикува:
01 Ноември 2023 | 19:25
Кражбите ги извършва Божко и на дпф и на опф и на бели петна всички кражби са под негово ръководство и под неговите заповеди после само прибира за да има за казиното
Евгени публикува:
31 Октомври 2023 | 22:41
Като се спират кражбите има и такива моменти. Да не ти пука Божко, оставяай ги нека пискат.
Йордан публикува:
31 Октомври 2023 | 22:40
На укев и на захова хората много почнаха да скачат. Дето свикнаха с 5 декара да взимат 105 и да си лежат. Айде стига толкова. Спрай им кранчетата и вахай всички корумпета Божидаре, хич да не ти пука.
Одз публикува:
31 Октомври 2023 | 22:37
Ако не го махнете Вие ще го махнем ние, този път ще затворим магистралата и ще настояваме за неговото уволнение
Йосифоф публикува:
31 Октомври 2023 | 22:32
Йосифов буклук махай се от тук, върви там от където те изгониха и повече не свръщай иначе ще те изгоним ние наглец
Симитли публикува:
31 Октомври 2023 | 22:30
И на Симитли не дава да се правят този буклук долен, алчен, корумпиран лижегъзец
Георги публикува:
31 Октомври 2023 | 22:27
Не знам кой го сложи този интересчия но само прави золуми и уволнява на ред, който не му се подчини. Явно така работи модела на ПП със заплахи и уволнения и тормоз. Дано да му се върне всичко това което прави на пук на всички.
Божи публикува:
31 Октомври 2023 | 21:29
За всичко е виновен той и тези от ПП, които го сложиха там само да пречи и да уволнява.
криси публикува:
31 Октомври 2023 | 21:10
Той горкия не е виновен,те комисиите така са реши и,той не се бърка.Ами да си ходи и Той не ни е нужен.

Добавете Вашия коментар

TOP