"Зеленото четене" : Книги намират читатели в парка в Благоевград

26 Май 2021 | 09:50
0 коментара
Култура

Книги на български автори ще открият своя нов читател в паркове и градини в по-големите градове на страната. Това ще се случи по време на кампанията „Зелено четене“, която ще премине под мотото „Книгите сами ни намират“. Тя стартира на 27 май и ще продължи до 26 юни. Всички, които са се сдобили с ново четиво, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с #книгодар.

Двигател на кампанията е младият писател и автор на „Орденът на скорпионите“ Надежда Динева. Тя сподели, че идеята за инициативата се заражда едва преди две седмици, като първоначално е възнамерявала да се проведе само в столицата. След като споделя на свои приятели, кампанията се разраства бързо на национално ниво и ще обхване София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и Благоевград. В столицата книгите ще бъде оставени лично от авторите, които ще участва в „Зелено четене“, а в останалите градове ще помогнат доброволци. „За организацията съдействаха и много хора, които със своите заслуги спомогнаха цялата кампания да се развие бързо и успешно, специални благодарности отправям и към спонсорите на инициативата, които безапелационно подкрепиха каузата“, сподели Динева.

Основни цели на кампанията са популяризирането на четенето на обществени места и това да служи за пример на подрастващите, както и творчеството на млади български автори да достигне до повече хора. „Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да ни свързва чрез добро. Затова и „избраниците“ на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат“, обясни писателката. Тя разкри, че в рамките на кампанията ще се проведе и литературно четене на откъси от книгите на автори от инициативата.

Към момента в „Зелено четене“ безвъзмездно със своите творби са се включили 10 български автори, както и с 2 сборника с най-добрите творби на български младежи от последните две издания на националния конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!“. „Предстои да се включат и още автори. Всеки, който иска да стане посланик на кампанията, може да го направи. За целта той трябва да остави своя книга на същите места, на които могат да бъдат намерени и останалите“, допълни инициаторът на кампанията.

До читателите ще достигнат книги от различни жанрове от художествената литература, поезия в различни литературни направления и стилистика. „Щастливците, които намерят своя книгодар на обществените места, на които бъдат поставени, ще могат да се докоснат до съвременната българска литература“, каза още Динева. По думите на организатора на кампанията още преди една книга да „намери“ своя нов читател и той да се пренесе в света между нейните корици, самото й откриване също ще разказва своя лична история. Например след тежък работен ден на път към вкъщи през парка намираш своето ново четиво, а в него и посланията, от които имаш най-голяма нужда.

Кампанията стартира няколко дни след 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, затова и Динева отправя призив всички да пазим родния език. „Езикът ни е най-големият принос за световното културно богатство и книгите от кампанията свидетелстват за това. Езикът ни е много красив, в последно време се използват много чуждици и затова трябва да го браним“, сподели младата писателка.

Добавете Вашия коментар

TOP