Зелените с пореден напън за спиране на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле

17 Март 2024 | 14:56
1 коментара
Общество
Благоевград
Зелените с пореден напън за спиране на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле

Зелените от "Сдружение на дива природа Балкани" са предприели пореден опит за спиране на АМ "Струма" през Кресненското дефиле. Този път споделиха публично драматичната история на вълк, наречен от тях Типик, който бил част от глутница, обитавала склоновете на Пирин.

През 2008 година еколозите от сдружението, което е на приближени до ексминистър Борислав Сандов и Тома Белев, са сложили по европрограма GPS нашийник на двугодишен вълк. Зелените го кръстили Типик. Твърдят, че той е правил самостоятелни рейдове, пресичайки многократно, над 30 пъти, Кресненското дефиле и главен път Е-79.

"Представяме ви част от историята на вълка, който нарекохме Типик, защото го уловихме под връх Етипица в Пирин, през 2008 г. Поставихме нашийник с радио-предавател на този прекрасен младеж (около двегодишен). След като няколко месеца остана с родната си глутница, той предприе "разселване". Младите вълци в някакъв момент напускат глутницата, в която са родени и тръгват на пътешествие в търсене на свободна територия и свой партньор, с когото да създадат собствено семейство. Типик предприе пътешествие на запад. В своите търсения той многократно премина Кресненския пролом, от Пирин в Малешевската планина и обратно в Пирин. В крайна сметка остана в Малешевската планина, където го проследявахме още 7 месеца. Историята на Типик е поредното доказателство, колко е важен Кресненския пролом за дивите животни като свързващ коридор между планинските вериги на страната ни", пишат от Сдружение за дива природа Балкани" в социалните мрежи.

 

Целта на публикация за вълка точно сега е да се опитат да докажат пред Бернската конвенция, която организира среща за довършването на АМ Струма в Сандански през април, че освен земноводни - змии, гущери и костенурки, районът се обитава и от едри хищници.

Еколозите, известни с това, че са окупирали село Влахи в Кресненското дефиле, отдавна имат афинитет към вълци, мечки и лешояди. По европрограми в този район са усвоили няколко милиона евро за лешояди, нито един от които не е останал на територията на България, а във Влахи те отглеждат незаконно 1 мечка и два вълка, които използват за събиране на пари. Преди няколко дни от Европейската комисия потвърдиха съгласието си незабавно да започне изграждането на АМ Струма по склоновете на Пирин, посока София. Това решение на Брюксел изненада много неприятно зелените, а вълкът Типик е поредният опит, който правят, за да блокират проекта.

Възниква и въпросът - защо досега нищо не се знаеше за този скитащ по шосетата хищник, а информацията за него излиза точно сега, 8 години след като вълкът е умрял. Неслучайно вълкът се появява сега, точно преди техническата среща на Бернската конвенция, която ще се проведе през април в Сандански.

Публично известно е, че зелените лобират за тунел за 2 милиарда евро - проект зад, който стои швейцарска строителна компания. Досега еколозите саботираха процеса по одобрението на АМ Струма, използвайки земноводни - змии, гущери и костенурки, смятат от ekonovini.bg.

Добавени коментари

Деси публикува:
17 Март 2024 | 17:55
Примитивни създания, които уж милеят за природата. За хората, които ежедневно пътуват в този район естествено, че не са на дневен ред.

Добавете Вашия коментар

TOP