ЗЕЛЕНИ ЗАКОНИ разкриха скандални заменки под Мальовица! Части от национален парк Рила са частна собственост

04 Март 2024 | 10:44
1 коментара
Общество
България
ЗЕЛЕНИ ЗАКОНИ разкриха скандални заменки под Мальовица! Части от национален парк Рила са частна собственост

Със скандални заменки територии от национален парк Рила в една от най-красивите ѝ зони - под Мальовица, са се оказали частна собственост, въпреки че могат да бъдат единствено изключителна държавна собственост. Това разкриха от "Зелени закони" в поредица от материали за случващото се в района, който е емблемата на българското планинарство.

В последната година десетки посетители сигнализират за изкопни дейности, сечи и строежи на Меча поляна – символичният "вход" към високопланинската част на националния парк. Поляната се явява граница между почивните домове и туристическа инфраструктура край село Говедарци, достигащи до ски-пистата и Централната планинска школа Мальовица (ЦПШ), където с табела на национален парк Рила е отбелязано началото на дивата природа в долината към връх Мальовица – тренировъчно поле и мека на българското планинарство, разказват от "Зелени закони".

В последните години обаче ЦПШ преустанови дейност и школата се ползва като хотел, а в околността изникнаха атракциони, паркинги, поляните се разкопаха, дърветата се изсичат. Анализът на "Зелени закони" показва как е придобита собственост в района, който е част от национален парк Рила и като такъв е изключителна държавна собственост. Бившите държавни имоти в района на Меча поляна и ЦПЩ "Мальовица", включително терените, върху които се намират ски-лифтовете в курорта, са понастоящем собственост основно на фирма "Агросим" ЕООД.

Имотите на "Агросим" са придобити през 2008 г. чрез замяна на 10 199 дка частни гори в община Своге срещу 1282 дка гори, собственост на държавата в землището на с. Говедарци и района на Мальовица, установява екоорганизацията. Това се случва в огромната схема на горските заменки, обявена за незаконна държавна помощ от Европейската комисия и обект на съдебно дело от ЕК срещу България, припомня Тома Белев.

Според проекта на общ устройствен план на ски-зоната част от имотите представляват петна за застрояване с хотели, а друга част са предварително разчертани в кадастъра просеки за ски-писти и лифтове. Така и не става ясно кой е разрешил разделянето на някога монолитните държавни горски имоти на малки парчета с формата на просеки за ски-писти и лифтове, които фирмата удобно получава чрез горските заменки. Според независими оценки, чрез тази замяна частната фирма е ощетила държавата с минимум 50 млн. лв., твърдят "Зелени закони".

През 2022 г. РИОСВ София е съгласувала горскостопански план, който де факто приватизира част от националния парк Рила, без планът да е минал задължителната процедура за екологична оценка. Същият посочва като просеки и ски-писти територии, заети частично от дървесна растителност. За тях през 2023 г. са издавани позволителни за сеч. Независимо дали грешката е извършена през 2008, 2022 или 2023 г., конституционно нетърпимо е частно дружество да притежава част от национален парк Рила, посочват от "Зелени закони".

За това, което се случва под Мальовица, има и два парламентарни въпроса на депутата от "Зелено Движение" Васил Тодев. В резултат на въпросите МРРБ възлага в края на миналата година проверка на РДНСК-Софийска област. От отговорите на регионалния министър Андрей Цеков се разбира, че за строежа на паркинги е представена заповед на старото министерство на горите и горската промишленост от 1981 г. Голяма част от имотите са отдадени под наем, а през последните 2 години община Самоков е разрешила поставянето на доста преместваеми съоръжения, сред които и параклис. Другите са въжен тролей, движеща пътека за превоз на туристи, тубинг трасе. Миналата година са разрешени и два гаража, каса за продажба на билети, складови помещения за снежна инсталация, павилион - всичките с възложител "Ви Ай Хънтинг" ООД. Възложител на част от другите обекти е туристическо дружество "Мальовица". Тази година туристическото дружество е поискало да сложи и въжена градина. Всички тези съоръжения са поставени върху имоти на "Агросим", става ясно от проверката.

Наред с разрешените обекти обаче (от тях не са изградени само гаражите), проверката се натъква и на такива без разрешение. В зоната на ски-пистите е изпълнена снежна инсталация, за която не са представени строителни книжа и разрешителни. Установени са е едноетажни поставяеми обекти, които нямат разрешение. От МРРБ уточняват в отговор на друг въпрос на Васил Тодев, че в последните две години, когато под Мальовица усилено е кипяло развитие, не са извършвани проверки, защото районът не бил национален курорт и бил под опеката на община Самоков. На нея се пада отговорността и да контролира какво се случва в района.

От информацията на министър Андрей Цеков се разбира и че през 2019 г. община Самоков е издала разрешение за търпимост на 4 влека на БТС, които след това са дадени под наем за 10 години на "Ви Ай Хънтинг" ООД.

"Зелени закони" обаче сигнализира за още съоръжения и обекти, за които не се откриват разрешителни - система за осветление на ски пистите, заведения за обществено хранене, подменени влекове и нови влекове.

В отговора на екоминистъра Юлиян Попов пък се твърди, че РИОСВ София и Дирекцията на националния парк били извършвали проверки и установили строителни машини и "следи" от тежкотоварна техника по Меча поляна (същата, от която започва националният парк и където е разположена бившата Централна планинска школа с прилежащата ски писта). При тези проверки строителство не било установено.

В заменените гори е забранено всякакво строителство, припомнят от организацията. След вълната от обществено недоволство срещу заменките законодателите осигуриха незаконно приватизираните имоти край курорти поне да останат гори. През последните месеци тази тема стана актуална, защото Висшият адвокатски съвет поиска от Конституционния съд да обяви разпоредбата за противоконституционна.

Добавени коментари

Ася публикува:
05 Март 2024 | 12:34
Зелените откога са станали и следователи? Брей!

Добавете Вашия коментар

TOP