Зелен сертификат, за да се влиза в заведения, стадиони, хотели?

18 Октомври 2021 | 11:59
0 коментара
Общество
Зелен сертификат, за да се влиза в заведения, стадиони, хотели?

Зелен сертификат може да бъде въведен за лекарите и хората, които работят в социалните домове. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов. 

Днес от 14 часа в здравното министерство ще се обсъждат новите мерки, които ще бъдат взети на национално ниво. Една от тях е със зелен сертификат да се влиза в заведения, стадиони, хотели. Говорило се вече с браншовите организации, спортните клубове.

"Говорили сме с голяма част от спортните федерации. Оттук насетне следва, че ще може да бъде въведен зеленият сертификат за публиката на всички състезания. Ако даден човек има зелен сертификат, ще може да присъства на футбол, волейбол, баскетбол и други", обяви Златанов.

Сертификат ще се дава на ваксинираните, преболедувалите коронавирусна инфекция, направилите си PCR или антигенен тест. Антигенният тест е с актуалност 48 часа, а PCR - 72 часа. Те ще се правят в лабораториите.

Цената на антигенните е около 3,50 - 5 лева. Държавата ще внесе 1 млн. антигенни теста. В лабораториите ще се плаща за обратката им. Като цената ще е приблизително толкова, съобщи БТВ.

Зеленият сертификат ще се въвежда за местата, където се събират много хора, обясни д-р Златанов.

Той не изключи такъв да има и по отношение на медиците, като те ще трябва да си правят тест преди влизане на работното си място, ако не са ваксинирани. Зам.-министърът призна, че и при лекарите имунизацията не е на нужното ниво. 

За да учат децата, подобна мярка може да се обсъди и за целия училищен персонал, за да сме сигурни, че средата е безопасна, обясни още той.

Той каза още, че в София няма недостиг на COVID легла, но системата била натоварена.

Добавете Вашия коментар

TOP