Здравният министър: Усложняването на ситуацията в страната се дължи на британския щам

04 Март 2021 | 10:36
0 коментара
Общество

Последните 14 дни има плавно покачване на заболяемостта и на заетостта в болниците, призна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

50 души само за ден са постъпили в болница, като средната им възраст е малко над 50 години, отчете той.

Усложняването на ситуацията в страната се дължи основно на новия британски щам, настоя той.

"Наблюдаваме една добра тендениця, която ни прави много добро впечатление и ще анализираме дали ще продължи и през следващата седмица. Става дума за броя на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи", каза проф. Ангелов.

Той изтъкна, че миналата седмица броят на излекуваните е бил 3 117 срещу 8 780 потвърдени случаи, което е близо 3:1. За тази седмица данните сочат 6996 излекувани срещу 11 057, което пък е отношение 2:1.

На национална база заетостта на леглата пък е 48%, интензивните случаи са 57%.

"Тъй като заетостта на леглата е увеличена само в определени области, обсъждаме в НОЩ прилагане на локален подход за противоепидимини мерки в тези места", каза проф. Ангелов.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък обясни, че средната заболеваемост в България е достигнала 285 на 100 000, което ни отрежда 18 място в Европейския съюз и пето на Балканите.

"12 500 случая трябваше да имаме днес, ако заболеваемостта е като тази в Чехия, например. Дали ще достигнем такива върхове, зависи изцяло от поведението на всеки един от нас и от това дали ще спазва мерките", коментира той.

Според Кунчев прави впечатление голямата разлика на заболелите в различните области, което налагало индивидуален подход. Така в Кюстендил, например, заболеваемостта била 487 на 100 000, а в Търговище - 26 на 100 000.

"В Бургас преустановиха плановите операции. Препоръчвам и на други щабове -в  Кюстендил, Враца, Плевен, София също да обмислят подобни действия. Имаме предвид натоварентите лечебни заведения", каза още той.

"Да, страхът беше много голям, но е по-голям страхът, който идва от вън, от неверните новини, лъжливите сайтове, конспиративните теории – именно те достигат много бързо до възрастните хора. Там срещаме трудности да ги убедим, че смисъла на ваксинирането е именно спасението на българсикя народ. Страхът отвън е този, кото налага всеки един от нас да вярва на медиите, които разпространяват истината.

Страхът почва там, където свърва истината. Затова даваме тук истината такава, каквто е – без да я шлайфаме и политизираме. Ако някой се опитва да използва тези данни по някакъв си начин, за да ги направи угодни за самия него. Това за мен, като лекар граничи с престъпление", посочи отново здравният министър.

"Независимо от ограниченията – хората се връщат към нормалния си живот", посочи проф. Ангелов като една от възможните причини за покачения брой на новозаразените у нас.

"Знаем какво правим и как да постигане резултати с ваксинирането", настоя той и посочи, че тепърва западни страни се обръщат и започват да прилагат българския модел с отварянето на "зелени коридори" за ваксинация.

В пълна готовност сме да бъде прилагана руската ваксина и в България след разрешението й за употреба от европейските регулаторни органи, посочиха експертите от националния оперативен щаб.

Добавете Вашия коментар

TOP