Здравният министър с три сценария за излизане от пандемията

16 Април 2021 | 12:55
0 коментара
Общество

Три варианта за излизане от пандемията очерта здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. 

Всичко зависи от това кога българският народ ще постигне така наречения колективен имунитет на база преболедували и ваксинирани.

Първият сценарий е оптимистичният и гласи, че до края на юни вече ще има достатъчно имунизирани. 

Вторият вариант, който бе определен от проф. Ангелов като реалистичният, е колективен имунитет да бъде постигнат до края на юли.

Песимистичният сценарий е имунизацията да не тече в добри темпове и да постигнем тази защитна бариера чак към края на август. 

"Всичко зависи от темпа на ваксинацията", посочи министърът на здравеопазването. 

По повод разформироването на Националния оперативен щаб, Ангелов коментира, че това е логично решение и помоли политиците да не се упражняват върху него и да не се търсят задни мисли в това решение. 

"Здравеопазването не може да е боксова круша, уморихме се от политика в здравеопазването, нека поне в тази сфера бъдем максимално нормални. Логично е да бъде разформирован Щаба, тъй като той е надинституционална структура, която контролира държавни органи. Нормално е следващият премиер да сформира свое такова консултативно звено", посочи Ангелов. 

Той бе категоричен, че до тогава и като министър в оставка, редом със своите колеги ще продължи да носи отговорност по здравните въпроси и пандемията. 

620 хиляди души са ваксинирани у нас, съобщи проф. Гигов. С този темп към момента всички ваксини, пристигнали в България са използвани веднага и се запазват втори. 

Проф. Ангелов съобщи, че в седмицата от 26 април ще имаме и първата голяма доставка от 138 060 дози от "Пфайзер", през май пък се очаква да получим 1,5 млн. дози. През месец юни - 1,6 млн. дози. Това ще позволи да се слагат по 55 000 дози дневно от „Пфайзер“, допълни здравният министър.

Добавете Вашия коментар

TOP